Огнена стихия обхвана страната

17:00, 03 авг 21 25 3927 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Няколко големи пожара у нас. След страшните гледки в Гърция и Турция, пламъци бушуваха в някои части и на България.

Изпепелени къщи и училище в Долно село

Пет огнища са активни в Кюстендилско, като най-сериозна е ситуацията в Долно село, където обаче огънят все още тлее на 2-3 места в населеното място. Пожарът там се разрази късно снощи. Изпепелени са поне 15 къщи. Огънят е тръгнал от махала на селото и бързо е стигнал до центъра. Сред изгорелите къщи има необитавани и такива, които са използвани за почивка. Две жени са откарани в болницата в Кюстендил, тъй като са припаднали поради обгазяване.

В Кюстендилско бушуват още няколко пожара, а огнеборците се опитват да овладеят ситуациите. „Ситуацията е тревожна. Щетите са много – има 5 махали с по 5-6 изгорели къщи, плюс 2-3 стопански постройки. Училището също изгоря”, каза кметът на селото пред Нова телевизия.

„В една от махалите е имало късо съединение на електропроводници, тъй като самите жици не са опънати. При вчерашния бурен вятър са се доближили, получила се е искра, паднала е на земята и така се е възпламенил огънят. Вятърът го донесе и до центъра на селото”, каза още той.

Пожари бушуват в Централен Балкан

Огромен пожар пламна край пловдивското село Кадиево

Безсънна нощ и в пловдивското село Кадиево, след като населеното място се оказа обхванато от огнен фронт с дължина 2 километра. Цяла нощ огнеборците се опитваха да локализират пожара, който успя да се прехвърли през река Въча и заплаши старото депо за отпадъци край село Цалапица.

Огненото зарево се виждаше от над 20 километра. Местните разказват, че пукането от пламъците се чувало оглушително поне на половин километър. Огънят тръгнал в късния следобед от стари ябълкови градини край Стамболийски. Около 23.00 ч. фронтът на пожара достигна вец Кадиево и се прехвърли през река Въча, заплаши и землището на село Оризаре. Засега не е ясна причината за пожара, пише bTV.

Голям горски пожар край Перник

Боров масив горя вчера между кварталите „Тева“ и „Мошино“ в Перник. Огънят, който обхвана стотици декари, вече е локализиран. Все още има отделни огнища в гората на квартал „Мошино“.

По данни на пожарната обхванати са 1000 декара гори и тревисти площи, а комбинацията между топлина и вятър е направила ситуацията критична, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров. Помощ пристигна и от София, включиха се доброволци, както и жители на Големо Бучино.

 

Над 62 пожара в последния месец

През последните часове пожари имаше и в Хасковоско, в Карлово и в близост до Черногорския манастир. А за последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра в горските територии в страната са възникнали 62 пожара на обща площ близо 6700 дка.

4700 дка от тях са в широколистни гори, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. От там призовават гражданите да бъдат отговорни и бдителни, да спазват противопожарните мерки. Лице забелязало пожар незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.

Президентът благодари на огнеборците, участващи в овладяването на пожарите у нас. Държавният глава изразява съпричастност към пострадалите семейства, чието имущество е увредено. Президентът Радев очаква правителството в координация с местните власти да набележат мерки за преодоляване на щетите и подпомагане на засегнатите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама