На финалната права: Ще излезе ли аритметиката на политиците за бъдещ кабинет?

13:55, 03 авг 21 / Политика 25 3227 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Малко преди да изтече крайният срок, в който партиите в парламента да гласуват дали ще подкрепят кабинет на „Има такъв народ“, нещата започнаха да изглеждат все по-заплетени и несигурни. 

Именно затова партията на Слави Трифонов реши да разкрие пред „Изправи се БГ. Ние идваме“, „Демократична България“ и БСП „тайния си кабинет“. Още преди да са се провели първите разговори обаче част от политиците изразиха своето съмнение в крайния резултат.

„Има такъв народ“ представя проектокабинета си на партиите без ГЕРБ и ДПС

Един кукловод, който от дивана диктува решенията на ИТН

Според Владислав Панев от „Демократична България“, който е и съпредседател на „Зелено движение“, егото на голяма част от политическите групи в последните седмици е на макс и те ще трябва да го преглътнат. „Тези стени, които изграждаме, ще трябва да се опитваме да ги съборим“, изтъкна той пред БНР, като подчерта, че „с поведението на много хора в последните дни се отдалечаваме от това ДБ да подкрепи ИТН“. По думите му „Демократична България“ ще подкрепи бъдещ кабинет на партията на Слави Трифонов само при „ясни ангажименти за реформи оттук нататък“.

Новите партии в парламента се изпокараха още преди да се разберат

Според него ролята на „Демократична България“ в последните седмици е „сравнително лесна“ – да прецени потенциала на бъдещото управление. „Слави Трифонов е доста несистемен играч, така че е много трудно да влезем в неговите обувки и в обувките на неговите избиратели. От ИТН се опитват да търсят някаква координация и колаборация. Ако продължаваме с демонстрациите от последните дни, не само от тяхна страна, много трудно ще се намери такъв консенсус“, коментира той.

Съпредседателят на „Зеленото движение“ подчерта, че не очаква Пламен Николов като премиер (ако бъде избран) да е човекът, който ще има важна роля във взимането на решения за управлението. По скоро ще се наблюдава „един кукловод, който от дивана диктува решенията на ИТН“, сподели депутатът.

Той смята, че оставането на служебното правителство за още няколко месеца не е „национална трагедия“. В момента си имаме служебен кабинет, който се справя малко или много добре, особено ако го сравним с правителството на Бойко Борисов, допълни Владислав Панев. 

„Всеки следващи избори изтощават партиите на протеста“

Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ определи като форма на натиск дадени аспекти от начина, по който „Има такъв народ“ провежда преговорите за правителство с партиите. „Логично е поканата на ИТН за среща да е добронамерена. Натискът не е добър начин за водене на разговор. Натискът е добър начин за разваляне на отношения и не мисля, че това е нормалният подход“, посочи Бабикян в ефира на Нова телевизия. 

Защо Радев иска редовно, а не служебно правителство?

Той определи като глупав аргумента, че ако не бъде подкрепено решение или предложение на ИТН, ще се отиде на нови избори. Въпросът е какво се променя, след като се правят избори. Изборите да бъдат заплаха и аргумент за натиск - това е несериозна работа. Ако някой е решил, че по този начин получава резултат, аз ще ви кажа какъв може да е той, след като се води толкова ербап разговор на тема: „Внимавайте, защото...“. Има партии, които отдавна са във властта и доста са се обогатили от присъствието си в нея - дори и по законен начин. Те могат да правят и 10 пъти избори. Има и други - протестни, като нас, които ходят на избори с джобните си пари. И така, като отидеш няколко пъти, джобните много отдавна са свършили. Идва въпросът кой иска да изтощи партиите на протеста, за да останат само старите, богати и дебели, вкоренени в статуквото партии“, попита Бабикян.

Той също даде да се разбере, че от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ може да не подкрепят правителство на „Има такъв народ“, ако в него има хора, които не харесват и смятат, че не биха се справили с дадена работа. Другото, което би ни демотивирало, е липсата на писмено споразумение, в което ясно са записани ограничителните червени линии. Те се наричат ГЕРБ и ДПС и към тях не бива да се пристъпва от изпълнителната власт“, добави Бабикян.

Непоисканата подкрепа на ГЕРБ няма да бъде дадена

След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на няколко пъти в близките дни си смени мнението относно действията на партията му в деня на гласуване на мандата на „Има такъв народ“, днес обяви, че е готов с окончателно решение. ГЕРБ-СДС щели да гласува „против“ и нямало да участва в кворумни маневри в пленарна зала, които биха снижили изискванията за подкрепа на правителството. „Ние като Изпълнителна комисия възлагаме на нашите депутати да си влязат в залата, да гласуват против правителството, защото всяка друга наша формула на добронамереност или на отговорност би означавала да ни привързват с някакви кукловоди, сценаристи и т.н. Ние това не го желаем, не сме от тях“, изтъкна вече бившият премиер Борисов, цитиран от „Фокус“.

Чаканото, но неполучено неграмотно писмо

Макар още в самото начало от „Има такъв народ“ да бяха заявили съвсем ясно, че не искат подкрепата на ГЕРБ и няма да разговарят с тях, те все пак явно до последно са се надявали да получат покана за среща.

 Изчакахме вчерашния ден да видим дали няма да се вразумят, но не получихме никакво писмо. Не че сме очаквали... макар и неграмотно написано, все пак щеше да е някакъв вид знак. Не се чудим, че нямаме писмо, защото от вчера се завъртя една приказка, че ние с ДПС сме щели да правим глупости. Нито някой е говорил с нас, нито искаме да говори нас, нито ще говорим с тях, след като са ни обиждали по този начин. И ако дойдат един ден да говорят, тогава няма да им излъчвам преговорния екип, тогава аз ще водя преговори, щом искат така да си играем“, изтъкна той леко разсърден и добави, че няма нищо по-лошо от непоискано добро.

Лидерът на ГЕРБ отново подчерта тезата си, че е безумие да има трети избори, защото това ще е пагубно за държавата.

БСП, които към момента дават най-сигурни знаци, че биха подкрепили кабинет на партията на Слави Трифонов и умело странят от скандала, запазват мълчание преди да им бъдат съобщени лично имената на новите министри. 

ДПС пък откакто минаха встрани от преговорите за кабинет също запазват мълчание. 

Каква е чистата аритметика за подкрепа на правителство?

Присъствието на ГЕРБ в залата в Народното събрание когато се гласува мандата на „Има такъв народ“ е от ключово значение, независимо, че никой не иска тяхната подкрепа. Ако в залата са всички 240 народни представители, за да има мнозинство ще са необходими 121 гласа в подкрепа на Слави Трифонов. „Има такъв народ“ имат 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ имат 112 депутата. Именно затова ще им е необходима и подкрепата от някоя от останалите партии. Но, ако ГЕРБ или някоя друга формация напуснат залата, съответно и самите гласове за подкрепа ще са по-малко. В такъв случай може да се стигне дори до хипотеза, при която да им е напълно достатъчна само подкрепата на БСП, които имат 36 места. 

Засега нито една политическа сила не е обявила дали ще подкрепи правителството на „Има такъв народ“. Всички очакват преди това да видят състава му и да подпишат писмени споразумения. Дали обаче няма да се наложат промени на новите министри в последния момент, ако останалите партии не покажат, че ги подкрепят (сценарий, който видяхме при връчването на мандата на Пламен Николов), предстои да разберем… Ясно е обаче, че всеки дърпа баницата към себе си и всяка подкрепа ще бъде за сметка на нещо друго.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама