„Има такъв народ“ представи приоритетите си

10:05, 04 авг 21 / Политика 25 3647 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Филип Станев представи приоритетите на партията пред Народното събрание. Той поиска подкрепа за проектокабинета въз основа на постигнатото в отделните сфери съгласие с партиите, с които преговарят.

По думите му след проведените срещи може да се каже, че в редица сектори е постигнато съгласие и сходство. Той заяви, че пълно съгласие между „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и БСП има в секторите „Правосъдие“, „Икономика“, „Здравеопазване“, „Социална политика“, „Образование“, „Земеделие“ и други, пише Нова телевизия.

В сектор „Правосъдие“ приоритетите са за премахване на специализираните съдилища и прокуратура, за въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор и за реална съдебна реформа. В икономиката - за промяна на Търговския закон, както и за данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия и други. По отношение на здравеопазването ще се прави реформа чрез приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, както и ще се предприемат спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта вълна на COVID-19.

Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

По отношение на образованието основно ще се търси запазване и доразвиване на институционалния, експертен и проектен потенциал в институциите, които администрират и създават наука. Ще се работи и по ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес, както и ще се учредят стипендии за студенти от малцинствата. Основен фокус ще бъде и строежът на още детски градини, където е необходимо.

В сектор „Земеделие“ приоритет е създаването на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители, както и реформиране на поземлените отношения с цел забавяна не концентрацията на производствен ресурс.

Как Трифонов отстъпи стола си на Борисов, а после седна в неговия

В социалната сфера основният фокус ще е върху подпомагането на млади семейства и преизчисляването на пенсиите. Ще се работи и за гарантиране на минимален стандарт на живот и за ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд.

„Следствие на срещите, моля да приемете тези политики. Неведнъж сме излагали, че „Има такъв народ“ цели изчегъртване на корупционния модел на управление. В случай, че приемате като общи тези цели, можете да подкрепите създадения състав на Министерския съвет“, посочи Филип Станев, цитиран от БНТ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама