Милен Митев е временният шеф на БНР

15:30, 04 авг 21 25 3535 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Директорът на Административната дирекция в БНР Милен Митев е временно изпълняващ длъжността генерален директор на общественото радио.

Митев заема длъжността след като вчера се оттегли от поста досегашният генерален директор на радиото Андон Балтаков. За решението си Балтаков информира работещите в медията с писмено съобщение, в което посочва, че мотивите са дълбоко лични, поради което помоли за въздържаност от анализи и коментари.

Балтаков бе избран за директор на БНР в началото на 2020 г. след конкурс. Мандатът на генералния директор на БНР е 3 години. Само няколко месеца по-късно - през октомври, той подаде оставка заради планираните промени в Закона за Радиото и телевизията. Няколко дни по-късно обаче оттегли документа. През април 2021г. Балтаков обяви, че кабинетът „Борисов 3“ е наказал БНР преди да се оттегли, като е орязал бюджета му.

След подадената оставка председателят на СЕМ Бетина Жотева съобщи, че ще предложи някой измежду дългогодишните водещи в БНР Силвия Великова и Петър Волгин за временно изпълняващи длъжността генерален директор на БНР до избора на нов титуляр за шеф. Впоследствие обаче стана ясно, че и двамата са отказали да заемат шефското място.

Гласуването в СЕМ

С три гласа „За“ и един „Въздържал се“ оставката на Балтаков бе приета днес от СЕМ. Заседанието беше проведено при непълен състав, тъй като номинираната за член на СЕМ Соня Момчилова, все още е в противоречие със Закона за радио и телевизията, тъй като е собственик на капитал на фирма "План Ц“.

Розита Еленова гласува „Въздържал се“, като определи оставката на Андон Балтаков като безотговорна постъпка, а поведението му като „нестабилно психическо". „Той имаше своето лабилно психическо отклонение с подаване и неподаване на оставки назад във времето“, каза още Еленова, цитирана от БГНЕС.

Според нея посочените от бившия шеф на БНТ „дълбоко лични мотиви“ напомнят за извинителните бележки в училище и изрази възмущение, че той не е споделил какви са тези причини.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева заяви, че работата на досегашния изпълнителен на БНР е била ползотворна, но причините му за оставка ще бъдат уважени. Тя призна, че е опитала да разубеди Балтаков, но решението му е категорично. „Надявам се оставката му да не бъде използвана в политическата обстановка. Лични причини на Балтаков са основателни и не бива да спорим“.

Според председателя на СЕМ Бетина Жотева, новият директор на БНР трябва да бъде човек, чийто професионален опит е натрупан именно в Националното радио. С 4 гласа „За“ Милен Митев беше избран за временно изпълняващ длъжността директор на БНР.

„Това е голямо вълнение за мен, прекарал съм по-голяма част от кариерата си в БНР, ще работя за запазване на спокойната атмосфера в радиото“, каза Митев.

Кой е Милен Митев?

Митев е роден на 4 март 1984 година. Завършва специалност „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт.

Притежава опит в областта на закрилата на авторски и сродни права, обществените поръчки, медийното, трудовото и административното право, управлението на имущество и участието в европейски проекти и програми, пише „Сега“.

От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия. В периода август 2018 година – юли 2019 година е директор на Дирекция „Правна и човешки ресурси“ на БНР. От септември 2019 до март 2020 година работи в БТА. От 1 април 2020 година е директор на дирекция в БНР.

Митев ще управлява националното радио до провеждането на конкурс за нов титулярен директор, което трябва да се случи до 3 месеца.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама