Калейн влезе в олимпийския финал, Тасева изигра последното си състезание

14:00, 06 авг 21 / Спорт 25 4670 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Само една от двете български грации, участващи в индивидуалната надпревара на олимпийския турнир по художествена гимнастика - Боряна Калейн и Катрин Тасева, намери място във финала на индивидуалния многобой. 20-годишната Боряна влезе в Топ 10 на квалификацията и утре ще се бори за медал на игрите в Токио 2020, а 23-годишната Катрин обяви, че най-вероятно ще прекрати кариерата си в спорта.

След изиграването на първите две ротации от квалификацията (с обръч и топка) и двете българки бяха в челната десетка - съотвено 7-а и 9-а. В съчетанията с бухалки и най-вече с лента обаче нашите получиха относително ниски оценки и завършиха 8-а и 14-а в крайното класиране.

Калейн събра сбор от 95,650 т., след като получи 24,100 на обръч, 25,800 на топка, 26,600 на бухалки и 19,150 на лента. Тасева пък завърши с 91,100 с оценки от съответно 24,450, 24,600, 24,400 и 17,650, пише „Сега“.

"Състезанието беше доста тежко, защото продължи през целия ден. Допуснах доста глупави грешки, основно на обръч и на лента - сподели Боряна пред БНТ. - Имаше някои неточности и в топката, но смятам, че дадох максимума от себе си. Аз по принцип съм уверена във всичките си съчетания, просто беше много дълго състезание. На моменти губех от концентрацията си, което може да бъде пагубно за всеки един спортист. Но мисля, че на този етап имам още какво да покажа като възможности. За утрешния ден си пожелавам да играя малко по-уверено и малко по-спокойно."

Катрин Тасева слага край на състезателната си кариера

Минути след нея Катрин Тасева през сълзи обяви, че слага край на състезателната си кариера. Това обяви самата тя след квалификациите в индивидуалната надпревара на Олимпиадата в Токио.

"Ами всъщност това беше последното ми състезание. Най-вероятно е било и последният ми тренировъчен ден, най-вероятно повече няма да играя. Имам известни планове за близкото бъдеще. Равносметката горе-долу съм си я направила за цялата кариера. Много неща постигнах. Самият факт, че съм тук, че сме две гимнастички на олимпиада, две българки, е доста сериозен успех, защото на последните две олимпиади имахме по една гимнастичка. Ние с Боряна постигнахме много, както и Невяна, и тя доскоро беше част от този отбор. Постигнахме доста, но за жалост днес нещата не се получиха както исках. Имам си по-специални моменти, които ще запомня."

 

НА ТЕПИХА

Последната българска представителка в олимпийския турнир по борба в Токио 2020 - Миглена Селишка, постигна победа и загуба и ще се надява да бъде изтеглена в репешажите за бронзовия медал в кат. до 50 кг при жените. В I кръг 25-годишната състезателка от Дупница се справи с поставената под №2 в схемата Емилия Алина Вуц (Рум) с 6:0 т., но на 1/4-финалите беше победена с технически туш от Сара Ан Хилдебранд (САЩ) - 2:12 т.

За да запази Селишка шанс да се бори за медал, американката трябва да се класира за финала. На 1/2-финалите днес по обед Хилдебранд ще се изправи срещу Сун Янан (Кит), която дотук елиминира Юснейлис Гусман Лопес (Куба) с 8:2 и Оксана Ливач (Укр) със 7:3 т.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама