198 пожара в страната, частично бедствено положение във Велинград

16:30, 06 авг 21 25 3520 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Частично бедствено положение до 12 август е обявено в община Велинград заради разрастващите се пожари в горски местности и задимяването.

Мярката е в сила в района на Държавно ловно стопанство „Чепино“ и горско стопанство „Алабак“, както и в местностите „Бачовица“ и „Сивек“. Пожарната служба и горски служители са ангажирани в гасенето на пожар, обхванал над 1000 декара, предаде БНР.

Близо 200 пожара са гасили огнеборците

198 пожари са гасили българските пожарникари през изминалото денонощие. Всички пожари са локализирани, 18 са поставени под наблюдение. Това заяви пред Нова телевизия гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

България разполага само с един хеликоптер за горски пожари

Сред по-значимите пожари е този във Велинград, който предизвика частично бедствено положение заради задимяване, както и този в Кюстендил.

„Опасността от пожари ще съществува поне до 14 август. Днес ситуацията е малко по-благоприятна. За съжаление, не вали там, където искаме”, добави ком. Николов.

Радев призова за справедливи компенсации за пострадалите от пожарите

Междувременно държавният глава призова за подобаваща компенсация за семействата на мъжете, загубили живота си в борбата с огнената стихия, както и помощ за хората, чиито домове и имущество са засегнати от пожарите. Не мога да се съглася, че тази компенсация се измерва с 540 лева“, посочи държавният глава. 

Премиерът Стефан Янев пък изрази позицията на правителството, че са нужни бързи и адекватни мерки за подкрепа на пострадалите хора и в тази връзка е проведен разговор с финансовия министър за намиране на подходящо решение. Янев призова общинските власти на всички засегнати места за възможно най-бързи действия по оценяване на щетите. Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев увери, че през следващата седмица ще бъдат представени мерките за подкрепа на пострадалите.

Към момета са овладени всички пожари на територията на страната. Най-голяма остава заплахата от разрастване на огъня от територията на Република Северна Македония, където фронтът на пожара вече подхожда на 4 км от нашата граница. Според анализ на правителството пожарът може да тръгне към нашата граница. Служебният премиер увери, че българските противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят заграждения, така че да не се пренася огънят, съобщиха от президентството. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама