„Женски времена“: Триумфът на българките на олимпийските игри

13:30, 06 авг 21 / Спорт 25 4599 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Близо половин век след първите ни олимпийски медали при жените, днес българките триумфират в Токио. Страната ни има до момента 5 сигурни медала от лятната олимпиада в Япония и всички те са завоювани от жени.

Ивет Горанова донесе първата олимпийска титла за България в последните 13 години. 21-годишната плевенчанка отиде в люлката на каратето и даде бърз урок как се прави. Обеща злато и спази дадената дума. С младата олимпийска надежда разговаряхме преди година, когато златният олимпийски медал бе все още мечта. „След 10 години би било страхотно да съм с поне един медал от Олимпиада“, пожела си тогава тя, а днес целта се е превърнала в постижение.

Антоанета Костадинова стана олимпийска вицешампионка в дисциплината 10 м въздушен пистолет. Третото участие на Костадинова на олимпийски игри ѝ носи късмет  и дългогодишният ѝ труд е възнаграден със сребърен медал. Костадинова е третата българка с олимпийски медал в стрелбата с пистолет при жените. Другите две са Мария Гроздева и Диана Йоргова. Освен това, Антоанета донесе първо отличие за страната ни в спортната стрелба от 17 години.

 Два бронзови медала за борбата донесоха Тайбе Юсеин в категория до 62 кг и Евелина Николова в категорията до 57 кг. И за двете това са първи отличия от Олимпиади. След тези успехи женската ни борба вече може да се похвали с пет олимпийски медала – преди това два  сребърни на Станка Златева от Пекин 2008 и Лондон 2012, както и един бронз на Елица Янкова от Рио 2016.

Петият сигурен медал е в ръцете на боксьорката ни Стойка Кръстева. Утре тя ще излезе на ринга във финална битка срещу Бусе Чакъроглу от Турция. Българката ще се бори за злато, но среброто ѝ е гарантирано при загуба. С победната си серия в Токио Кръстева е първият български финалист в бокса на Олимпийски игри от 25 години. За последно български боксьор стигна финал на олимпийските игри в Атланта 1996, но при мъжете. Тогава Даниел Петров спечели златото в категория до 48 килограма, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) грабнаха сребърни отличия.

На финал място си осигуриха още Мирела Демирева в скока на височина и грацията ни в художествената гимнастика Боряна Калейн, които тепърва могат да ни зарадват с добри новини. С две думи – родният успех в Токио е заслуга на дамската част от българската делегация.

Опасни са българските жени“

Фактът, че дамите завоюваха своите постижения в бойни и не „типично женски“ спортове отключи лавина от коментари в социалните мрежи.

„Стрелба, бокс, борба, карате... опасни са българските жени“, „Жените ни са медалистки по стрелба, борба, бокс и карате! В момента целият свят съчувства на българските мъже!“, „В Токио българските жени показаха „мъжко поведение“!“ -  това са само част от забавните статуси, последвали триумфа на българките на Олимпиадата.

И наистина българките в Токио са невероятни - показаха воля, сила, присъствие на духа, борбеност и затова усилията им се увенчаха с успех. За да превърнат Олимпиадата в тържество на женската сила.

49 години от първият женски медал от Олимпиада за България

 Пътят до този успех започва преди близо половин век, когато България печели първите си олимпийски отличия при жените. На Олимпиадата през 1972 г. в Мюнхен Йорданка Благоева (скок на височина) и Диана Йоргова (скок на дължина) печелят сребърни отличия, а Василка Стоева (хвърляне на диск) и Иванка Христова (тласкане на гюле) взимат бронзови отличия.

Те проправят пътя на българските дами в спорта и от тогава до днес българките са донесли на страната ни 68 от общо 228 медала от олимпийски игри, които страната ни е спечелила през всичките си години на участие. Това означава, че близо 30% от родните медали са спечелени от жени и то в разнообразни спортни дисциплини – от художествена гимнастика до тласкане на гюле и вдигане на тежести, от баскетбол до стрелба, от биатлон до лека атлетика, от плуване до кънки, тенис, гребане, борба и др.

Няма спор българските жени са невероятни!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама