Бившият директор на БНР напуснал заради опит за сплашване и подслушване

14:55, 06 авг 21 25 3827 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Бившият генерален директор на БНР Андон Балтаков подал оставката си пред СЕМ, след опит за сплашване. Това сподели самият той в интервю за „Дневник“

Шефът на БНР подаде оставка

Той разказа, че в края на юни, връщайки се в дома си от командировка в провинцията, открил следи от кални стъпки в коридора. Апартаментът му се намира в центъра на София. Нямало следи от взлом. Гардеробът бил отворен, а в хола имало мръсна чаша чай. Не били откраднати и никакви вещи или документи. Липсвал единствено резервният му ключ от жилището. Според Балтаков извършителите са влезли през терасата, а на излизане са използвали ключа на входната му врата. „Това е бил целенасочен взлом, а не опит на някой наркоман или бедняк да вземе някакви пари и вещи“, казва той. 

Заради случилото се е заминал за Благоевград, където живее сестра му. Така седмицата преди парламентарните избори е живял „на куфар“. 

Бившият директор твърди, че е разказал за случилото се на служебния вътрешния министър Бойко Рашков и на премиера Стефан Янев, но не последвали никакви действия. Решил обаче да не подава сигнал до СДВР, защото според него е щяло да бъде поето „като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти“. Консултирал се обаче с няколко криминалисти, които му казали, че това е опит за сплашване. Именно затова генералният директор на радиото взел окончателно решение да не остава в страната, където първоначално имал намерение да доведе и семейството си.

Андон Балтаков твърди, че решението му да напусне националното радио се е повлияло и от това, че от няколко месеца е имало саботаж на работата му от страна на част от хората, които работят там. Той отбелязва и че е усетил, че има липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което прави. „Много съм разочарован от България, защото дойдох с искрени цели и желание да помогна с опита и връзките, които имам в световен мащаб, но нямаше желание за това“. 

Припомняме, че в началото на тази седмица генералният директор обяви, че напуска преждевременно поста, считано от днес. Той посочи като мотив „дълбоко лични“ причини. Съветът за електронни медии (СЕМ) избра за временно изпълняващ длъжността юристът Милен Митев. Сега регулаторът има три месеца да проведе конкурс за нов титуляр. 

Милен Митев е временният шеф на БНР

Балтаков беше избран за директор през януари 2020 г., след скандала с опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дълго спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама