СЕМ глоби Кошлуков: Не дал право на отговор на Минеков

15:15, 06 авг 21 / Политика 25 3647 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съветът за електронни медии е наложил наказателно постановление на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Причината- не е спазил Закона за радиото и телевизията при осигуряване на право на отговор на министъра на културата Велислав Минеков. Това показва стенограма от заседание на СЕМ през юли.

Решението е за нарушение на член от ЗРТ, според който телевизията е задължена да осигури включването на отговора на засегнато лице „в следващото издание на същото предаване или в равностойно време до 24 часа след получаването на отговор, като не се допуска изменение или съкращаване на текста“. Глобата за Кошлуков е определена в минималния размер, предвиден от закона – 3 000 лв. От БНТ засега не са съобщили дали смятат да обжалват санкцията, пише  „Сега“.

Минеков срещу Кошлуков - и за закона „Магнитски“

През юни министър Минеков сезира СЕМ за това, че е бил възпрепятстван да упражни правото си на отговор по БНТ в отговор на обидни квалификации по негов адрес от страна на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков. Според него на 8 юни в предаването „Още от деня“ Кошлуков е разпространил „неверни данни и твърдения, както и обидни квалификации“, като „същият подход беше приложен и към моето семейство и професионален път“.

Конфликтът между двамата избухна, след като министърът на културата официално попита СЕМ въз основа на какви правила и законови норми се правят прекъсванията на новините и актуалните предавания в БНТ. Поводът бе дълъг репортаж в новините на обществената телевизия от пресконференция на ГЕРБ с участието на Бойко Борисов.

СБЛЪСЪК: Оказва ли служебното правителство натиск върху БНТ?

Към жалбата си до СЕМ министър Минеков приложи писмото, което е изпратил още на следващия ден до БНТ с искане на право на отговор, съгласно чл.18 от ЗРТ. Но „при участието ми на 10 юни в „Още от деня“ не ми беше предоставено право на отговор, а ми бяха поставени условия кога и как това трябва да се случи, като монгократно ми бе заявено от водещата (б.р. - Надя Обретенова), че ще получа това право, ако първо отговоря на нейните въпроси и коментирам видеосюжети, несъотносими към моето право на отговор“, написа Минеков до СЕМ.

Оставка в СЕМ заради конфликта „Минеков – Кошлуков“

Това е второ наказателно постановление на Емил Кошлуков, откакто той работи в БНТ. Първото бе през 2018 г. за показания среден пръст срещу протестиращите пред сградата на обществената телевизия. Съгласно ЗРТ, ако генералният директор на БНТ и БНР наруши 3 пъти основните принципи на радио-телевизионната дейност, той задължително трябва да бъде освободен от поста си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама