ГЕРБ атакува президента заради самоубийството на военен

19:15, 06 авг 21 / Политика 25 3857 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ нападна остро президента Румен Радев и служебния министър на отбраната Георги Панайотов заради предполагаемото самоубийство на 31-годишния старши лейтенант от „Военна полиция“ Тодор Манчев. 

Тодор Манчев бе намерен прострелян. Трагедията стана след случая в пловдивското село Чешнегирово, при който американски военни нахлуха погрешка в производствен цех.

Откриха мъртъв военен, порицан заради случая в Чешнегирово

Случилото се в Чешнегирово стана публично известно две седмици по-късно едва след като големите телевизии показаха репортажи със собственика и работници в цеха. И Министесртво на отбраната, и американското посолство съобщиха, че не са били уведомени навреме.

Затова Министесртво на отбраната проведе проверка защо „Военна полиция“ не е предала информация, в рамките на която е бил проверяван и Тодор Манчев.

Как американски войници атакуваха погрешка цех в пловдивско село

От ГЕРБ настояват за формирането на парламентарна анкетна комисия, която да провери и двата случая.

Според партията самоубийството на младия военен може да е свързано с оказването на натиск върху него от висшестоящи. ГЕРБ иска и освобождаването на шефа на служба „Военна полиция“ Ивайло Сотиров, който само преди няколко дни бе повишен от президента Румен Радев в бригаден генерал и назначен за постоянно на поста, пише Mediapool.

От партията на Бойко Борисов допускат връзка и с разследването на трагедията с разбилия се в Черно море МиГ 29, при която загина военен пилот.

"До нас достигна много информация, включително и от медиите за нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката след като инцидента доби публичност, за да се прикрият истинските отговорни и набеждаването на един млад офицер да поеме цялата вина. Срещнахме се и със семейството на лейт. Тодор Манчев. Тяхната информация потвърди всички наши опасения по начина на провеждане на проверката и в последствие на инцидента", посочи Даниел Митов в декларация на партията от парламентарнтата трибуна.

"Още повече човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си", отбелязват от ГЕРБ.

Случаят

От военното министерство потвърдиха, че след проведена служебна проверка на „Военна полиция“ - Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба.

След това обаче е извършена и проверка от Инспектората на Министерството на отбраната, в рамките на която Манчев не е бил санкциониран.

Министърът на отбраната обаче е освободил директорът на „Военна полиция“ – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Според ГЕРБ точната хронология е следната:

1. След инцидента с американските военни, собственикът на цеха подава сигнал във Военна полиция – Пловдив, като сигналът е получен от лейтенант Манчев като дежурен офицер. Той го е докладвал към ръководството на службата, което от своя страна, следва да докладва на министъра. Явно покрай смяната на кабинетите е счетено, че този инцидент е маловажен.
2. Чак след като излиза видеоклипа 10 дни по-късно и въпреки, че Военна полиция няма отношение към охраната на учението, по стара порочна традиция вестоносецът бива наказан с мъмрене.
3. Поради разгарянето на скандала министърът на отбраната възлага проверка на Инспектората на МО.
4. Имаме информация, че тази проверка разкрива шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на "Военна полиция", които следва да се предоставят на Военна прокуратура. Но по важното, е че не открива вина в лейтенант Манчев.
5. Имаме информация, че този доклад е предоставен от министър Панайотов точно на тези, които са посочени, че се опитват да прикрият случая – а именно полковник Сотиров – директор на служба "Военна полиция".
6. Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен.
7. Доколкото разбираме, два дни след като доклада на инспектората е предоставен от министъра на началника на службата, лейт. Манчев е намерен мъртъв по време на учение, като основната версия е самоубийство.

Въпросите на ГЕРБ

От ГЕРБ са изискали от Министерство на отбраната да предостави изготвените доклади от инспектората на МО и служба „Военна полиция“, но не са ги получили.

Затова от партията питата "подвежда ли министър Панайотов обществеността с изявлението, че той не е наказал л-т Манчев, след като разбираме, че резолюцията му е била "да бъде наказан“

"Уверил ли се е министъра, че са наказани именно виновните военнослужещи?Имало ли е подправяне на документи от страна на ръководството на служба Военна полиция, за да набедят дежурните служители по време на инцидента да поемат цялата вина? Имало ли е упражняван тежък натиск върху лейт. Манчев да бъде наказан и да поеме вината без да е реално отговорен?".

Освен това от ГЕРБ питат какви са причините наложили спешното назначаване на полк. Сотиров от временен директор на службата за постоянен в последната седмица на служебното правителство без да се изяснени горните обстоятелства?

"Има ли връзка с разследването на разбилия се МиГ?"

"Още повече след като разбираме, че срещу номинацията му е възразил лично служебният премиер Стефан Янев. Дали тази спешност - не е вид благодарност за действията на полк. Сотиров при разследването на катастрофата с МиГ-29 в Шабла, в която загина майор Терзиев?", посочват от ГЕРБ.

От партията настояват Сотиров да бъде освободен заради съмнения, че е "извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство – не може да бъде командир!"

"Изключително мръсна история"

"Всичко това буди съмнение за една изключително мръсна история на прехвърляне на отговорност от началник към подчинен в най-мракобесните ченгеджийски традиции. История довела до кончината на един млад офицер, бъдещ съпруг и баща. Тази история не може да бъде заметена под килима и ние няма да допуснем това".

ГЕРБ настоява анкетна комисия да установи всички подробности около трагедията.

"Всички тези въпроси трябва да намерят своя отговор. Междувременно, разбираме, че Румен Радев е подписал указ, с който дава генералски пагони на полк. Сотиров, въпреки че горепосочените обстоятелства не са изяснени. Това, ни поставя пред въпроса какво наложи подобно бързане с повишаването в ранг? Може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират взаимни зависимости преди служебното правителство да предаде властта".  

"Коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават обективна информация" 

От Министерството на отбраната обявиха, че се въздържат да коментират в детайли случаи, които са обект на разследване от прокуратурата. "Коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация по споменатите инциденти в Чешнигирово и Шабла", посочват от ведомството. 

По думите им, тъй като е образувано досъдебно производство, материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. Оттам изтъкват още, че Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която според тях "съдържа изкривена информация и неверни твърдения". 

От министерството категорично заявяват, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев. "С негови заповеди от 15 юли (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел "Контрол и охрана" майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера", пишат още от ресорното ведомство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама