Надзорът на „Булгартрансгаз“ отказа да смени директорите

18:20, 06 авг 21 / Политика 25 3562 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Надзорният съвет на „Булгартрансгаз“ отказва да освободи ръководството на държавното дружество, защото нямало основание за това. Това съобщи днес по време на парламентарния контрол служебният енергиен министър Андрей Живков, който преди повече от месец поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани директорите на газопреносния оператор. БЕХ обаче обяви, че превъзлага тази задача на Надзорния съвет на газовото дружество, защото според устава му той имал тези правомощия.

Съдът спря вписването на новото ръководство на БЕХ

Припомняме, че Андрей Живков поика отстраняването на тримата директори на „Булгартрансгаз“, след като проверка на КЕВР потвърди, че те не са спазили нормативните изисквания да получат предварително одобрение от енергийния регулатор за строежа и за финансирането на разклонението на газопровода „Турски поток“. То прекосява България и бе наречено от правителството на Бойко Борисов „Балкански поток“. Без санкцията на КЕВР дружеството е сключило договори за изпълнение със саудитския концерн „Аркад“ и българо-немската „Ферощал Балкангаз" и е изтеглило близо 2 млрд. лв. заеми за финансиране на строителството.

Надзорният съвет на „Булгартрансгаз“ е поискал становище от Агенцията за публичните предприятия и контрол, която да даде значение на израза „отстранява“. В крайна сметка съветът е преценил, че не са налице основания за освобождаване на ръководството“, обясни служебният енергиен министър.

Като за последно: Бетонира ли се ГЕРБ в енергетиката?

КЕВР е създал работна група и прави проучване за финансовия ефект от тези проекти и сделките по тях. Досега в Министерството на енергетиката не са получени резултати от проучването и кумулативния ефект от инвестициите, обясни още министър Живков. Българският енергиен холдинг също от 23 юни е започнал вътрешна проверка на работата на ръководството на дружеството, но и тя не е приключила.

В Съвета на директорите на „Булгартрансгаз“ са Владимир Малинов, Делян Димитров (съпруг на пиарката на Бойко Борисов Севделина Арнаудова) и Дарина Колева. Първите двама бяха преназначени с нов 5-годишен мандат през април т.г. - седмица преди изборите.

Междувременно ръководството на „Булгартрансгаз“ се похвали, че е предоговорило лихви по сключените заеми и е реализирало 18 млн. лв. икономии. В същото време в резултат от поетите кредити „Булгартрансгаз“ ЕАД е увеличил задлъжнялостта си през последните две години и половина от 4 млн. лв. на над 2.6 млрд. лв.

Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор

Неоткриваема остава пътната карта за „Турски поток“

Пред депутатите служебният енергиен министър съобщи още, че не може да открие подписаната между България и руската газова компания „Газпром“ Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа. „Пътната карта не успяхме да я открием, но това, което успяхме да намерим, са документи, в които се цитира пътната карта. Това показва, че тя съществува. Пуснах писма до БЕХ, до „Булгартрансгаз“, дори до Министерски съвет, защото се цитира една работна група, която се е занимавала с пътната карта, пуснах заповед и да се издирва в деловодството и архива на министерството. Получих отговори, че пътната карта я няма“, обясни Живков.

Пътната карта за развитие на газопреносната система между България и руската „Газпром“ беше подписана на 3 юни 2017 г. В нея са заложени стъпките по изграждането на газопровода „Балкански поток“ у нас, който е обвързан с проекта „Турски поток“. „Разбира се, ние сме мислили варианта да искаме копие на пътната карта от „Газпром", но не мисля, че това е добре за репутацията на България“, каза още Живков.

Депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров обаче настоява картата да бъде изискана, защото не се знае какви задължения включва. Той предложи цялата партийна група на ДБГ да се включи в търсенето на пътната карта.

Пред депутатите Живков обясни още, че в момента се изпълняват предвидените количества за пренос на природен газ по транзитния газопровод. От началото на януари 2020 г. до края на юли тази година на входната точка на българо-турската граница са доставени 131 млн. мвтч природен газ в българската газопреносна мрежа. На българо-сръбската граница в района Кирево-Зайчар са пренесени – 83,4 млн. мвтч като количествата съответстват на описанието на проекта, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама