Голям горски пожар гори в Хисарско, военните изпратиха хеликоптер

16:40, 07 авг 21 25 3956 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пожар гори над град Баня, Карловско. Пламъците са обхванали около 100 декара борова гора около село Михилци, съобщи кметът на Баня Стамен Гешев, цитиран от БНТ.  

Пожарът е възникнал снощи след 22 часа и до момента екипи на пожарната, както и военни от 61-ва Стрямската механизирана бригада - Корлово и служители на горското стопанство се опитват да локализират огъня. Борбата със стихията не е спирала през цялата нощ. На място днес има 6 екипа на пожарната и над 60 човека военни, горски и доброволци. Гората е над град Баня, няма опасност за населеното място. 

Военнослужещи от 24-а авиационна база - Крумово с вертолет „Кугар“ също се включиха в дейностите за овладяването на огнената стихия в района на село Михилци, съобщиха от Министерството на отбраната.

Вертолетът излетя от авиобазата в 13:25 часа днес. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на пожара с обливане на засегнатия район с вода посредством системата за пожарогасене, с която е снабден вертолетът.

Тридесет и трима военнослужещи са на терен. Ръководител на формированието е старши лейтенант Станимир Караджов. Военнослужещите помагат на пожарникарите за овладяването на огнената стихия. Действията им се координират от командира на батальона подполковник Пейчо Генов.

Деца са причинили пожара край Велинград

Четирите деца, които са причинили пожар по непредпазливост в района на Велинград, са установени от служители на Районното управление града, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Пожарът възникна на 5 август в землището на Велинград, на територия от горския фонд на Държавно горско стопанство „Алабак“. Успоредно с действията по ограничаване на разрастването и потушаването му, служители от Районното управление във Велинград са работили по разследване на причините, довели до него. За случая било образувано досъдебно производство под надзора на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик, териториално отделение-Велинград. 

При проведените оперативни дейности полицейските служители установили, че пожарът е започнал от непредпазлива игра с кибрит в зоната на велинградския квартал „Алабак“. Извършителите са едно момче и три момичета на възраст между 9 и 14 години, всички жители на квартала. Установени са и свидетели на случилото се, на които са снети обяснения.

За срок от 24 часа в ареста на Районното управление във Велинград са задържани две жени на 40 и 49 години за това, че са оставили без надзор и достатъчна грижа подрастващите. Те са майка и баба на две от децата. С тийнейджърите работят инспектор от „Детска педагогическа стая“ и криминалисти.

Продължава борбата с пожарите на границата на Северна Македония

Безсънна нощ и от двете страни на границата ни със Северна Македония заради пожарите. Усилията на огнеборците и склоновете на планината не позволяват на огъня да се прехвърли на територията на България. Ситуацията в Берово и в Пехчево обаче остава изключително усложнена. Крайните точки на пожара в Северна Македония са на около 4 км от България, а активните огнища на около 7 и половина.

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски каза пред bTV, че няма опасност огънят да прехвърли към България. „От тук, където се намираме, до границата има линия от около 10 км и няма такава тенденция с пожарите. Днес такава опасност не съществува“, заяви Пендаровски като допълни, че ситуацията в най-критичната зона на огъня между Делчево и Пехчево е под контрол. Там стотици доброволци влизат в помощ на огнеборците на терен вече шести ден.

Местното население наистина помага изключително много, включват се много активно. Сами ни търсят и искат да окажат съдействие“, споделя огнеборецът Калоян Дончев. По думите му обаче в трудно достъпните части на пожара около границата други гасят с каквото могат. „С ръце, с гранки от стебла, с гребла - с каквото сме имали, с това сме гасили“, разказва Горан Костадинов, жител на село Нов Истевник.

Ситуацията по границата между България и Северна Македония се променя с всяка изминала минута.

Тази събота в борбата с огъня в югозападната ни съседка се включи и румънски самолет „Спартан.

Екстремален риск от пожари има в 8 области на страната

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии в 8 области в страната за днес. Предупреждението важи за областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При такъв индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по гасенето се ограничават само по фланговете на пожара.

Към момента близо 200 пожара горят в различни части на България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама