Пореден уикенд на протести във Франция заради въвеждането на здравен паспорт

18:20, 07 авг 21 25 4164 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Протестиращи излязоха на улиците във Франция за четвърти пореден уикенд. Причината - решението на здравните власти за представяне на здравен паспорт за влизане в кафене или за пътуване с междуградски влак. То влиза в сила след два дни.

Новите правила, подкрепяни от президента Еманюел Макрон, налагат гражданите да представят документ за проведен пълен курс на ваксинация срещу Covid-19, отрицателен тест или че наскоро са се възстановили от коронавируса, за да могат да се наслаждават на обикновено рутинни дейности. Макрон се надява новите правила да насърчат всички французи да се ваксинират срещу Covid-19 и да победят вируса и неговия бързо разпространяващ се вариант „Делта“.
Противниците на това решение, които масово излязоха на улицата през последните седмици, твърдят, че правилата засягат гражданските свободи в държава, където се цени индивидуалната свобода.

Над 600 арестувани в Берлин след протест срещу COVID мерките

От понеделник здравната карта ще бъде необходима, ако човек желае да се храни на закрито и на тераса в ресторант или да посети кафене. Тя ще бъде задължителна за междуградския транспорт, включително високоскоростните влакове и за вътрешните полети, въпреки че няма да е необходим за метрото и вътрешноградския транспорт. Пропускът се изисква още от 21 юли за посещение на културни мероприятия като кина, театри и музеи. Разширяването на неговото прилагане беше одобрено от Конституционния съвет на Франция в четвъртък.

Протестиращи се събират на метростанция в покрайнините на Париж за поход към центъра, скандирайки „Свобода!“ и „Не на здравния пропуск“. В демонстрацията участват и вече преболедували от коронавируса граждани, като Александър Фурес, който смята, че проблемът със здравния паспорт е елементът на принуда. Освен това съществуват реални опасения, че използването му няма да бъде само временно.

Протести в Европа заради затягането на мерките

За днес са планирани и други протести в различни градове на Франция, включително Лил и Тулон. Въпреки че много от протестиращите са от хората, отказващи да бъдат ваксинирани, сред демонстрантите са и такива с по две дози, които, обаче, възразяват срещу принципа на здравната карта.

Говорителят на правителството Габриел Атал заяви, че пропускът, който съгласно настоящите правила ще се изисква до 15 ноември, е необходим, за да се избегнат допълнителни ограничения, тъй като страната се бори с четвъртата вълна от епидемията Covid-19.„Това е допълнително ограничение, но е ограничение, което ще позволи местата да останат отворени“, каза той, като подчерта, че ще има едноседмичен „гратисен период“ за потребителите и бизнеса, за да свикнат с новите правила.

Всекидневникът „Le Monde“ съобщи, че решението на Макрон да не проявява търпимост спрямо протестиращите крие определени рискове дори за лидер, който изглежда печели дивиденти от конфронтацията с улицата, както по време на протестите на „жълтите жилетки“ през 2018-2019 г. „Това е опасна стратегия. Да играеш с улицата е като да играеш с огън“, се казва още в публикацията, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама