„Златните момичета“ донесоха трета титла за България в Токио

11:20, 08 авг 21 / Спорт 25 4494 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българският ансамбъл по художествена гимнастика е олимпийски шампион! Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова записаха имената си със златни букви в историята на най-грациозния спорт у нас, извоювайки изобщо първата му титла от най-големия спортен форум.

Във финала на многобоя на игрите в Токио 2020 тази сутрин нашите момичета изиграха почти безупречно двете си съчетания и получиха още по-високи оценки от вчерашната квалификация, в която завършиха първи със сбор от 91,800 т. Днес за композицията си с пет топки върху песента „Вода" на Елица и Стунджи те бяха оценени с 47,550, а за тази с три обръча и два чифта бухалки по музика от балета „Спартак“ - с 44,550.

Със сбор от 92,100 т. възпитаничките на треньора Весела Димитрова и асистента ѝ Михаела Маевска оставиха далеч зад гърба си състава на Руския олимпийски комитет - 90,700 т. (46,200 + 44,500), и тима на Италия - 87,700 т. (44,850 + 42,850), пише „Сега“.

За българската художествена гимнастика призовото класиране е общо пето на олимпийски игри. Дебютният и единствен медал в индивидуалната надпревара е среброто на Адриана Дунавска в Сеул `88, след което ансамбълът ни три пъти влезе в тройката, но нито веднъж досега на върха - сребро в Атланта `96 и бронз в Атина `04 и Рио де Жанейро `16.

В момента ни е много трудно да мислим, камо ли да говорим. Това е една сбъдната мечта“, сподели капитанът на ансамбъла Симона Дянкова пред БНТ минути след церемонията по награждаване.

„Може би когато се поуспокоим, ще намерим точите думи, сега сме под влияние на емоциите“, добави Лаура Траатс.

„На първо място искам да кажем: Благодарим ти, Господи! Защото този медал е нашето чудо. Всеки, който следи спорта, знае какво означава той. Благодарим на всички, които ни подкрепят. Обичаме ви страшно много“, включи се Стефани Кирякова.

Това бе и заключителната българска изява на XXXII летни игри в японската столица, превърнали се в най-успешните за страната ни през последните две десетилетия. В Токио българските спортисти извоюваха общо шест медала, което е най-големият ни брой отличия след Атина `04, когато имахме 12 призови класирания.

През изминалите 17 дни на най-високото стъпало застанаха каратистката Ивет Горанова, боксьорката Стойка Кръстева и момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, втора се нареди стрелкинята Антоанета Костадинова, а трета позиция заеха боркините Тайбе Юсеин и Евелина Николова. 

Русия обвини съдиите за неуспеха си в художествената гимнастика

С остри обвинения и недоволство към съдиите председателят на Руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на гимнастичките от страната Ирина Винер-Усманова посрещна разочарованието от резултатите на олимпийските игри. За пръв път от Атланта 1996 рускините остават без златен медал в този спорт.

Състезанията по художествена гимнастика на олимпийските игри бяха пълен крах - имаше повече протести, отколкото отбори“, каза Винер-Усманова, цитирана от ТАСС и „Дневник“. Руският щаб подаде общо шест контестации след получените оценки в двата турнира, като две от тях бяха уважени. Това е срам, просто срам. Срам за избраните съдии“, продължи Винер-Усманова. Според нея съдиите в Токио са били без достатъчно опит. „Мисля, че това е огромен провал за художествената гимнастика на олимпийските игри. В Лондон 2012, в Рио 2016 имаше състезания, но сега не мога да намеря думи“.

Всички прекрасно разбраха, че руската хегемония трябва да приключи. Това беше ясно поставено. Преди половин месец Русия победи България на европейското първенство. Не е необходимо да се пише до международната федерация, а до Томас Бах (президента на МОК), защото бяха потъпкани олимпийските традиции и правила“, каза Винер-Усманова.

Руснаците изразиха гнева си и в събота заради „пристрастното“ съдийство във финала на индивидуалното в многобоя по художествена гимнастика, след като израелката Линой Ашрам сложи край над 20-годишната доминация на Русия с победа над трикратната световна шампионка Дина Аверина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама