Протести срещу „зеления паспорт“ и в Италия

09:30, 08 авг 21 25 3418 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Протести се състояха в няколко големи италиански градове в събота следобед. Недоволството на демонстрантите беше срещу въвеждането на задължителния здравен пропуск, нужен за посещаване на събития, провеждащи се на закрито, предаде „Франс прес“.

Около 1500 души се събраха на „Пиаца дел пополо“ в центъра на Рим. Те скандираха „Без зелени пропуски“, „Свобода“, „НЕ на здравната диктатура“ и размахваха националния флаг.

Пореден уикенд на протести във Франция заради въвеждането на здравен паспорт

Хиляди протестираха и в Милано. Някои от тях носеха значки във формата на жълти звезди на Давид с надпис „неваксиниран“ – препратка към въведените от нацистите отличителни знаци за евреите, съобщава агенция АНСА. Шествието започна на площад „Фонтана“ и стигнаха до площада на „Ла Скала“, където се намира централата на градската управа на Милано. По време на шествието по улиците на центъра демонстрантите скандираха лозунги срещу журналисти, вирусолози и правителство. Те казват, че скандиранията им са провокирани от това, че на „журналистите им се плаща, за да казват, че хората са умрели от COVID-19“.

Стотина членове на движението „Но вакс“ се събраха и в южния град Неапол, като се противопоставяха особено на ваксинацията на децата.

Над 600 арестувани в Берлин след протест срещу COVID мерките

„Зеленият паспорт“ е разширение на европейския цифров сертификат. От тази неделя той е задължителен в Италия за посещаване на кина, музеи и закрити спортни зали, както и за хранене във вътрешността на ресторанти. Персоналът на училищата и университетите също трябва да има сертификат, също както и студентите. От 1 септември здравният сертификат ще бъде необходим и за качване на вътрешни полети и на влакове, пътуващи на големи разстояния.

Пандемията отне живота на над 128 000 души в Италия, припомня АФП, цитиран от bTV. 

Вчера демонстрации срещу въвеждаането на „зеления паспорт“ имаше и в различни градове на Франция. Там новитее ограничения влизат в сила от понеделник. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама