Олимпийският огън угасна: САЩ завършиха на върха по медали, България е на 30-о място

17:45, 08 авг 21 / Спорт 25 4982 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Олимпийският жертвеник угасна, а знамето бе свалено и предадено на представител на следващата страна-домакин. Огънят, символизиращ най-големия спортен форум на планетата, ще се възпламени отново в Париж през 2024 година, когато ще грейне с все сила, за да се родят нови спортни звезди.

Родната делегация на закриването не беше многобройна, но за сметка на това достатъчно атрактивна. Знаменосец бе капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика – Симона Дянкова.

Домакините създадоха много вдъхновяваща церемония, символизираща заедността и спортния дух в едно цяло – Олимпийските игри. На церемонията отново беше направен своеобразен реверанс към медиците по цял свят, които спасяват човешки животи и се борят с COVID-19.

България с второ злато на Токио 2020: Стойка Кръстева стана олимпийски шампион

„Скъпи, атлети, през последните 16 дни вие ни впечатлихте. Вие създадохте магия на тези Олимпийски игри. Вие ни вдъхновихте с тази обединяваща сила на спорта. В тези сложни времена, вие дадохте на света най-ценния подарък. За първи път откакто пандемията започна целият свят се събра на едно място. Това ни дава надежда, това ни дава вяра в бъдещето. Олимпийските игри в Токио са игрите на мира, на надеждата и солидарността“, сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, цитиран от БНТ.

Олимпиадата стартира на 23 юли. Участие в нея взеха около 12 500 спортисти. Първоначално Игрите трябваше да се състоят през 2020 г., но бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

Последният ден

Акцентът в последния състезателен ден беше историческата първа олимпийска титла на ансамбъла ни по художествена гимнастика. Българските грации получиха общ сбор от 92.100 точки за двете си съчетания, с което надминаха рускините, които от 2000 г. печелеха всяка олимпийска надпревара в художествената гимнастика. Така те останаха втори с оценка 90.400. Председателят на руската федерация и главен треньор на гимнастичките от страната Ирина Винер-Усманова видя атака срещу Русия и отправи остри обвинения към съдиите.

„Златните момичета“ донесоха трета титла за България в Токио

А САЩ съумя да измести Китай от първото място след три титли в последния ден. Те дойдоха в надпреварите при жените в дисциплината омниум в пистовото колоездене, волейбола и баскетбола. Американките стъпиха за пръв път на олимпийския връх във волейбола след 3:0 (25:21, 25:20, 25:14) срещу Бразилия, докато титлата в баскетбола е седма поредна и общо девета. Във финала състезателките на САЩ победиха с 90:75 Япония.

В хандбала при жените шампион стана Франция, а в спора за златото в турнира по водна топка Сърбия надигра Гърция след 13:10. По програма в последния ден на игрите се проведе маратонът, като Елиуд Кипчоге защити титлата си от Рио 2016. На фона на тежки условия с високи температури кениецът завърши с време 2.08:36 часа. Тройката допълниха Абди Нагейе (2.09:58) и Башир Абди (2.10:00), пише „Дневник“.

Равносметката

САЩ завършиха с най-много титли на олимпийските игри в Токио. Американските състезатели спечелиха 39 златни медала - с един повече от Китай, а на трето място по този показател остана домакинът Япония (27). По брой отличия САЩ също е на върха със 113. Следват Китай (88), Руският олимпийски комитет (71), Великобритания (65) и Япония (58).

С три титли, сребро и два бронза България остана на 30-о място от общо 93 държави, които спечелиха медали. Злато спечелиха ансамбълът, Стойка Кръстева и Ивет Горанова, един сребърен от Антоанета Костадинова, а бронзовите бяха извоювани от Тайбе Юсеин и Евелина Николова. Това е най-предното класиране на страната от игрите в Сидни през 2000 г. (тогава България беше 16-а в подреждането).

„Женски времена“: Триумфът на българките на олимпийските игри

По брой олимпийски титли игрите също са най-успешните от Сидни 2000 насам, когато бяха спечелени пет златни медала. Ако се гледа общият брой на спечелените отличия, то България постига най-добрия си резултат от Атина 2004 (12 медала).

Успешните игри идват с най-малката делегация от Берлин 1936 насам, като България беше представена от само 42-ма спортисти. В Токио България постигна и най-високия си процент златни медали спрямо общия брой отличия на едни игри, като един от всеки два медала е златен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама