Почти половин млн. глоба за „Булгартрансгаз“ заради „Турски поток“

14:52, 09 авг 21 25 3700 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Почти половин млн. глоба за „Булгартрансгаз“. Комисията за енергийно и водно регулиране извърши проверка на начините на финансиране при реализацията на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“. Това е продължението на „Турски поток“ на българска територия. 

В хода на проверката от страна на дружеството са били предоставени сключените договори, свързани с проектиране, строителство и финансиране на дейностите по проекта.

Надзорът на „Булгартрансгаз“ отказа да смени директорите

Договорите обаче са сключени без предварително разрешение от енергийния регулатор, каквото е законовото изискване.

Предвид това от председателя на КЕВР са издадени 21 наказателни постановления, с които на „Булгартрансгаз“ ЕАД са наложени  имуществени санкции в размер на 427 413 лв., съобщиха от Комисията.

Санкцията идва, след като енергийният министър Андрей Живков поиска оставки в ръководството на „Булгартрансгаз“ заради констатациите от проверката на КЕВР. Стана ясно, че тримата директори не са спазили нормативните изисквания да получат предварително одобрение от енергийния регулатор за строежа и за финансирането на разклонението на газопровода „Турски поток“. То прекосява България и бе наречено от правителството на Бойко Борисов „Балкански поток“. Без санкцията на КЕВР дружеството е сключило договори за изпълнение със саудитския концерн „Аркад“ и българо-немската „Ферощал Балкангаз" и е изтеглило близо 2 млрд. лв. заеми за финансиране на строителството. 

Въпреки това Надзорният съвет на газопреносния оператор отказа да освободи директорите, защото нямало основание за това. Изпълнителен директор на дружеството е Владимир Малинов, в управата са и Делян Димитров и Дарина Колева.   

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама