И „Демократична България“ няма да подкрепи кабинета

11:23, 10 авг 21 / Политика 25 4055 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Демократична България“ няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ“ кабинет. Окончателното решение е взето на заседание на парламентарната група. Трите партии в обединението „Да, България“, „Зелено движение“ и ДСБ са били единодушни.

„Явихме се на изборите с много ясната заявка, че трябва да бъде излъчено правителство на дълбоката промяна. Правителство, което има програмата, капацитета и личния състав да промени България", посочи Христо Иванов на брифинг в Народното събрание. „Много ясно казахме и че промяна с ДПС през задния вход не може да се прави", припомни той. 

Абсолютно не може да допуснем да предадем избирателите си, които поискаха протестираха и поискаха промяна", заяви Иванов, като обърна внимание, че в преговорите се виждат индикации за отвореност към ДПС. 

По думите му правителството не е договорено, а наложено със заплахи и диктат. Излъчено е в център, който демонстрира висока степен на овластяване, извън институциите и публичния и медийния живот.

Този състав на МС е най-слабият състав, който някога е излъчван в България. Нека някой да оспори това. Не става. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора е, че не ги познаваме. За някои, за съжаление, дори това не можем да кажем. Един от тях даде интервю и видяхте какво става (Пламен Илиев бел.ред.). Може би, трябва да запишем в Конституцията, че в зала не могат да се допускат кандидати за министри, които не са дали поне едно интервю - да ги чуем тези хора. Представяте ли си какво друго бихме могли да видим от тази „торба с котки", която ни се предлага да подкрепим или да бъдем виновни", коментира Иванов. 

Христо Иванов изтъкна, че в предложения от ИТН документ липсват ключови цели, сред които предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев; за конституционна реформа на ВСС и прокуратурата; за преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване мандата на Сотир Цацаров; поетапно отвоюване на регулаторите от корупционните мрежи; прочистване на МВР и службите за сигурност от корупционни и чужди влияния; мерки за модернизация на армията и на енергийния сектор, както и за борба с мръсните пари и гарантиране свободата на медиите.

Можем ли да подкрепим кабинета при такива липси - не!", подчерта той. 

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да подкрепят кабинета

До момента е ясно, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също ще гласуват „против“ проектоправителството. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама