Пламен Николов се оттегля по „лични причини“

19:45, 10 авг 21 / Политика 25 4354 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията му оттегля предложения кабинет. Заявката му обаче предизвика полемики, защото проектоправителството е внесено с указ на държавния глава. Така партията на Трифонов няма как да го изтегли.

По-късно от прессекретариата на Румен Радев съобщиха, че конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Тоест гласуване в пленарна зала трябва да има.

Трифонов няма право да оттегли кабинета

Пред БТА Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си за премиер с волеизявление утре в Народното събрание. Той уточни, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.

Решението дойде съвсем естествено, след всичко, което се случи. Чувствам се разочарован за всички останали хора, за избирателите, не само наши, за всички останали в цялата страна, които възлагаха тази идея на „Има такъв народ“ - този път да се сформира правителство наистина. Голяма отговорност, която се стовари върху нас, коментира пред БНТ Николов.

По думите му Планът за възстановяване вероятно ще бъде отложен, както и всичко, свързано с COVID кризата и приемането на новата бюджетна рамка без която няма да можем да си мечтаем за увеличение на пенсиитеСледват избори до дупка, изтъкна още той. 

Няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета на „Има такъв народ“ в пленарната зала, заяви председателят на парламента Ива Митева. Тя потвърди, че Николов е подал заявление, за да не участва в процедурата по избора.

За да може да се завърти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента“, обясни Митева. „Когато вие не искате да сте кандидат-премиер, никой не може да ви избере насила“, бе още коментарът на Ива Митева пред БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама