Коронавирусът у нас: Влизаме в „оранжевата зона” до дни

12:20, 11 авг 21 25 4139 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки, заяви в ефира на Нова телевизия министър Стойчо Кацаров. Той обаче уточни, че към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения. 

Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някакви мерки за дискриминация: „Напротив - твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа”, посочи той. И поясни, че ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове.

Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне”, категоричен е здравният министър.

Ще има ли нови ограничителни мерки в София?

 

Защо се разминаха със СРЗИ?

Министърът коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София. „Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”, поясни ресорният министър.

Данните за денонощието 

През последните 24 часа у нас са регистрирани 805 нови случая на коронавирус при 18 556 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 4,33% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 200, следват Пловдив с 89 и Бургас с 88. Няма област без нови заразени, като най-малко са те в Монтана - 2.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 429 628. Броят на активните случаи се увеличава и към момента те са 12 030. В болниците също има ръст, като броят на хората там е 1 207, от които 101 са в интензивно отделение. Общо 13 518 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Излекуваните през последното денонощие са 200 души, така общият им брой достига 399 310.

Жертвите на болестта у нас са общо 18 288, 10 души са починали през последното денонощие.

До момента у нас са поставени общо 2 114 510 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 11 901 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 049 156.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама