Румен Радев като спасителен пояс

10:00, 12 авг 21 / Политика 25 3845 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Политическото събитие на седмицата несъмнено е оттеглянето на кабинета на
„Има такъв народ“. След себе си това донесе институционални неразбории и породи редица въпроси, основните от които: има ли право Слави Трифонов да го оттегли; как да процедира Народното събрание, след внесен проектокабинет за гласуване с указ на държавния глава; какво се прави щом предложеният за премиер с „лични причини“ реши да се откаже.
Наложиха се два председателски съвета и консултации с конституционалисти, за да се стигне до решението – парламентът да гласува оттеглянето на Пламен Николов, така да завърши процедурата и да се премине към връчването на мандата на втората политическа сила.

Между голямата новина тихомълком чухме и друго. В изявлението си Слави Трифонов заяви, че „Има такъв народ“ ще подкрепи кандидатурата на Румен Радев на идващите президентски избори. Причината: „защото най-много изпълва представата ни за президент на България“. И не е само това, от партията изразиха надеждата си Радев да стане президент още на първи тур.

Президентските избори ни изглеждат далечен хоризонт на фона на ежедневно променящата се политическа ситуация около правителството. Интересно е какво целят от ИТН, като декларират подкрепа за Радев така и точно сега. Освен това не можем да кажем, че изборите за президент се връзват особено в основната тема на изявлението на Трифонов. В поведението на партията има и друг противоречив елемент. Те подкрепят държавния глава, но атакуват служебни министри назначени от самия него. Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков не се съгласиха да влязат в редовен кабинет с мандата на ИТН, след което последва вълна от нападки. Хората на Трифонов обвиниха Василев в кражба на интелектуална собственост, а Петков в конфликт на интереси. Двамата отрекоха тези обвинения, но напрежението не стихна.

Сценарият и сценаристите

След критиките, които отнесоха, че рядко се появяват в медиите, от ИТН смениха тактиката. Сега по-често ги виждаме в студиата на националните телевизии. Това че говорят повече обаче не означава, че по-добре сме разбрали какво се случва в партията им.

Слушайки интервюто на Тошко Йорданов в БНТ, останахме изненадани от думите на Слави Трифонов по-късно по линия на държавния глава. Йорданов коментира, че е много рано да отговарят на въпроса ще издигнат ли собствена кандидатура за президент. „Има съвсем други проблеми за решаване, за да говорим какво ще се случи на президентските избори“. И няколко часа след това идва категоричната подкрепа от партията, декларирана от лидера Слави Трифонов.

Това е предварително подготвено. Отделен въпрос е, че този път сценаристът Тошко Йорданов не е бил запознат със сценария. Това е много силен ход“, посочи социологът Юрий Павлов пред bTV.

Подкрепата: негативите и позитивите

Румен Радев е политикът с най-високия рейтинг в последните бурни политически месеци. Държавният глава подкрепи протестите срещу управлението на Борисов и главния прокурор. Линията му на говорене се запази критична и съвпадна с обществените настроения. Позитив в неговото поле със сигурност е и назначеното служебно правителство, което успя да си изгради положителен образ.

От една страна изглежда, че „Има такъв народ“ се „закачат“ за една успешна президентска кандидатура, за каквато е сочен Румен Радев. Той вече обяви, че ще влезе в битката за втори мандат, а други кандидати още не са се заявили. Така партията на Трифонов може да натрупа дивиденти и да привлече симпатизантите на Радев

„Има такъв народ“ оттеглят кабинета

В дългосрочен план тази подкрепа работи за ИТН. В краткосрочен изглежда като опит за спасителен пояс, за спасяване. Нашата невъзможност да направим нещо я маскираме като вина на другите да си говорят с нас. И се обръщаме към единствения, който се ползва с обществена подкрепа, станал символ на промените, към които и ние сме се прикрепили“, посочи политологът Любомир Стефанов по темата.

От друга страна стои въпросът какво носи на самия Румен Радев такава подкрепа, изказана на толкова ранен етап. „Не може подкрепата на първата политическа сила като електорат да не окаже позитивен ефект. Това наистина почти сигурно ще гарантира избора на Румен Радев на първи тур“, смята Юлий Павлов. Така процесът става двустранен - симпатизантите на Радев отиват при ИТН, а техните при президента. Изглежда губещи няма, ако излязат сметките...

Ако подкрепата на „Има такъв народ“ не е свързана с допълнителни условия, тя е нещо положително. Но трябва да се има предвид, че президентът има своя собствена визия и не е готов да се пазари за сериозни политически концесии“, заяви председателят на Стратегическия съвет при държавния глава проф. Александър Маринов. Според него тази подкрепа от страна на партията на Слави е подранила, защото сме далеч от предизборната кампания, нямаме други кандидати и не сме чули други визии и политики.

Съществуват и хипотези, че цялата ситуация с връщането на изпълнен мандат, внасянето на проектокабинета в парламента и неговото оттегляне впоследствие е инсценировка. А целта е от ИТН да спомогнат служебният кабинет на държавния глава да остане на власт максимално дълго време, а страната да отиде на нови парламентарни избори.

Политическите ходове около президентските избори тепърва ще се развиват. Но едно е сигурно: една подкрепа никога не е непремислена или дадена даром.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:30, 12 авг 21

Румен Радев е хитар не като бойко

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама