Служебното правителство очаква криза, ако няма актуализация на бюджета

15:30, 12 авг 21 / Политика 25 3808 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Премиерът Стефан Янев предупреди за задаваща се здравна и социална криза, ако 46-ото Народно събрание не приеме актуализацията на държавния бюджет. 

Финансовият министър Асен Василев пък заяви, че без ревизия на годишния финансов план на държавата средства за избори ще има, но не и за помощи за бизнеса, за медиците на първа линия и за добавката от 50 лв. за пенсионерите. И двамата отправиха призив към депутатите да си свършат работата.

Служебният кабинет одобри актуализацията на бюджета

„Отправям призив към депутатите да намерят време да дебатират необходимостта от актуализация на бюджета - на НЗОК и на общественото осигуряване. Без такава актуализация през следващите месеци ще бъде много трудно, както за задаващата се здравна криза, така и да се полагат онези мерки на държавата, необходими за бизнеса, така и по отношение на социалната система“, каза Стефан Янев.

Според служебния министър-председател известни притеснения по отношение на стабилността на държавата предизвикват политическите процеси в страната, които вкарват България в „трудно прогнозируема“ ситуация. По думите му всичко това води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда.

Пари за избори има, но не и за медиците, пенсионерите и бизнеса

Финансовият министър Асен Василев директно призова за незабавно сформиране на бюджетна комисия в парламента. Той напомни, че от 21 юли до момента 46-ото Народно събрание не е сформирало нито една постоянна комисия и не е разгледало нито един законопроект от внесените 36.

Василев предупреди, че, ако не се стигне до актуализация, държавата ще изхарчи всички буферни средства по министерства, за да компенсира недостига.

За допълнителните средства към медиците няма заложени средства в бюджета. Те са заложени в т. нар. буфер, който е възможност на финансовото министерство и Министерския съвет да намалят разходите на всички други министерства, да вземат пари, които да се пренасочат към здравеопазване“, каза Василев. Той направи уточнението, че буферът е 398 млн. лв. Асен Василев обясни и че ако буферът бъде изцяло използван, това ще означава министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, да останат без пари за заплати и издръжка. По думите му това ще засегне най-много МВР, правосъдното и социалното министерство, както и плащанията на МРРБ към строителите.

Няма да има пари и за мярката 60/40

Министърът посочи, че ако няма актуализация на бюджета, няма да има пари за мярката 60/40, на която разчита бизнесът по време на локдауните. Той уточни, че освен заложените в бюджета 1.196 млрд. лв. за Covid са били дадени и допълнителни 1.94 млрд. лв., като общо са похарчени 2.39 млрд. лв. Финансовият министър обобщи и всички разходи по Covid мерки за миналата година - 1.196 млрд. лв.: 318 млн. лв. за добавката от 50 лева към пенсиите, 300 млн. лв. за мярката 60/40 и 112 млн. лв. за избори.

При негласуване на актуализация липсите в държавния бюджет ще започнат да зейват още през октомври. От думите на министъра стана ясно, че добавката от 50 лева към пенсиите ще е сигурна за септември, но не е ясно дали ще има средства за октомври.

Асен Василев припомни, че в актуализацията на бюджета са предвидени 535 милиона за социални мерки, увеличение на пенсиите от 1 октомври, както и допълващи средства за всички социалните програми. Допълнителни 430 млн. лв. са предвидени за бизнеса, 113 млн. лв. за избори и 335 млн. лв. за здравеопазване.

Василев каза още, че дълг не са емитирали, защото има пари, но нямат разрешение да ги използват. „До края на годината очакваме да съберем около 2 млрд. лв. допълнителни приходи над заложеното в закона за бюджета. Това е при тежка Covid криза. Ако няма тежка ковид криза, тези приходи може да бъдат над 2 млрд. лв“, каза още той, цитиран от Mediapool.

Реакцията на партиите в парламента

Председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова също подкрепи идеята да се гласува по най-бързия начин актуализация на бюджета. Тя обаче отново настоя минималната пенсия да стане 369 лв., а не така, както предлага служебното правителство – 340 лв. 

От ГЕРБ пък обявиха, че не могат да разпишат празен чек на служебното правителство на Румен Радев за актуализация на бюджета. Александър Иванов обясни, че ексуправляващите могат да коментират актуализацията на бюджета тогава, когато бъде сформирана бюджетна комисия.

А Владислав Панев от „Демократична България“ обяви, че те приемат така предложената актуализация на бюджета. Според него още следващата седмица ще се сформира комисия.

Припомняме, че проект за актуализация на бюджета беше внесен от служебния министър на финансите Асен Василев. Той предвижда осигуряване на средства за пенсионерите и здравните работници, както и компенсации за бизнеса в случай на нова вълна на коронавирус. До момента обаче Народното събрание все още не е задействало процедурата по гласуване. Няма и сформирана комисия, която да се занимава с него. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама