Слави Трифонов: И Христо Иванов нямаше да е подходящ за наш премиер

17:40, 12 авг 21 / Политика 25 3936 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Дори вече проектокабинета на „Има такъв народ“ да е в историята, темата за биографиите на номинираните министри продължава да е в основите на неразбирателството между преговарящите „партньорски партии“. 

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов нападна остро в своя Facebook съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Този път поводът е направени от него коментари на биографиите на номинираните министри.

По-рано днес преди да бъде гласуван мандата за съставяне на правителство за неуспешен Христо Иванов заподозря синхрон в действията на „Има такъв народ“ и ГЕРБ. Тогава депутатите от партията на Слави Трифонов напуснаха залата, а ГЕРБ първоначално не гласуваха.

Иванов заяви и че съдбата на третия мандат зависи от това дали партиите извън ГЕРБ и ДПС имат готовност да разговарят и търсят цялостно споразумение за належащите въпроси. Идеята, че ние сме длъжни на някого да инвестираме доверието си в хора, които нямат биография, които изглеждат идеалните поставени лица, без да зададем нито един въпрос. Ама това е абсурд, абсурд.... Този път с третия мандат сме длъжни да седнем да преговаряме, да намерим предварително чрез отстъпки, чрез разум решение и формула, която отговаря на всички въпроси, тогава можем да имаме правителство с третия мандат и да управляваме страната. Ако някои иска да заложи на хаоса и ако някои мисли, че хаосът ще му помогне на него – прав му път, но нека избирателите да го видят това нещо“, заяви Иванов.

След като при повторното гласуване ГЕРБ гласуваха „против“ и позволиха конституционната процедура на политическата ролетка да продължи, съпредседателят на обединението заяви: Виждаме, че „Има такъв народ“ дестабилизират конституционния ред в страната и от това се възползват ГЕРБ. Задайте си въпроса кой всъщност връща ГЕРБ на власт“.

От втория опит: Парламентът освободи Пламен Николов от кандидатурата за премиер

И Христо Иванов не бил подходящ за премиер на „Има такъв народ“

Трифонов също захапа съпредседателят на „Демократична България“ като изтъкна някои факти от неговата биография. Той отсече, че дори Христо Иванов да е бил номиниран за премиер от тяхната партия, е нямало да бъде подходяща кандидатура. Като причина той изтъква, че майка му, и баща му са били членове на Българската комунистическа партия. А самият Иванов е бил лишаван от правото да упражнява адвокатската професия. 

Освен това той припомня, че Иванов е бил служебен министър в кабинета на професор Георги Близнашки, виден представител на Библиотекарския кръг. Трифонов изтъква и че съпредседателят на „Демократична България“ е един от главните виновници за разцеплението на десните.

Според лидера на „Има такъв народ“, ако хипотетично Иванов е бил номиниран за премиер от тяхната партия, реакцията е щяла да бъде: „Така че, ако обичат, от „Има такъв народ“ да си сменят кандидата за премиер и да предложат друг“.

Иванов: Атаките с опорки от близки до Пеевски медии няма да ни впечатлят

Малко по-късно Христо Иванов отговори на Слави Трифонов също във Facebook. Вчера подарихме на „Има такъв народ“ колекция от пропагандните пасквили, които Пеевските медии публикуват с години срещу нас и днес г-н Трифонов вече ги ползва по предназначение. Това не е изненада - във всеки момент, в който „Има такъв народ“ се сблъскат с принципни аргументи, за които нямат отговор, те преминават към яростна лична агресия. Атаките с тези опорки не са ни спирали през всички тези години, няма да ни спрат и сега“, написа съпредседателят на „Демократична България“.

„Интересно е друго, г-н Трифонов принципно е прав: биографиите на кандидатите за министерски постове са ключов въпрос. От тях хората могат да разберат дали един кандидат има капацитета да носи огромното обществено доверие, което се изисква за заемане на тези постове. Това се опитвахме да обясним и ние през цялото време на неговите сценаристи: не можем да инвестираме гласуваното ни доверие в кандидати, без да ги подложим на много внимателна предварителна преценка. Нещо, което досега се струваше скандално на „Има такъв народ“ до там, че го нарекоха предателство“, написа още Христо Иванов.

Той посочи, че ако процесът на преоткриване на правилата на политическия живот от страна на ръководството на „Има такъв народ“ продължи в същото направление, може и да разберат и другите неща, които са им казвали„Не може да се опитваш да налагаш диктат, особено ако имаш само 65 гласа; когато ти трябва подкрепа, трябва да си готов да даваш отчетност; плаващите мнозинства са рецепта за безотговорност и корупция; няма парламентаризъм, когато решенията се взимат от някой, който не е нито в парламента, нито пред медиите.. Остава това политическо съзряване да се случи навреме, за да не пропилеем и възможността за третия мандат…“

Това е поредната словесна атака от страна на „Има такъв народ“ към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. По-рано от партията на Слави Трифонов обвиниха Христо Иванов, за това, че искал постове в евентуалното еднопартийно правителство. На 11 август, след като правителственият мандат на „Има такъв народ“ се провали, зам.-председателят на партията Тошко Йорданов пък заяви, че Иванов искал да одобрява всички кандидатури на „Има такъв народ“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:33, 12 авг 21

Слави не се предавай

2 Васил 21:33, 12 авг 21

Иванов е посредствен юрист и все на хранилка при олигарси. Този човек не трябва да бъде във властта, защото е ккула на конци!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама