Александър Николов е освободен от поста зам.-министър на енергетиката

18:20, 12 авг 21 / Политика 25 3754 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Служебният премиер Стефан Янев е освободил от длъжност зам.-министъра на енергетиката Александър Николов, съобщиха от правителствената пресслужба, без да се посочват мотиви за отстраняването.

Той бе номиниран за министър на енергетиката във второто правителство на „Има такъв народ“. Не е ясно обаче дали това има връзка с отстраняването му от служебния кабинет. Възможно е причината за оставката да е свързана и с проблемите на пазара на електроенергията. Преди дни работодателските организации поискаха оставки в енергетиката на среща с ресорния министър Андрей Живков и премиера Стефан Янев, свикана заради рекордно високите цени на електроенергията за бизнеса.

Работодателите сезират МВР и ДАНС за цената на тока

Токът за българската индустрия е с над 50% по-скъп от този в Германия, Италия, Франция, Австрия. Работодателите настояха за спешни действия на държавата на среща със служебния премиер Стефан Янев. Предложиха и мерки: да се осигури пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ и временно да се ограничи износът на електроенергия; да се подкрепят засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения.

Миналата седмица енергийният експерт и депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски предупреди за „саботаж на българската индустрия“. Причината е достигнатият пик в цените на тока, търгуван на енергийната борса. По думите му това е принудило редица предприятия, които купуват от платформата „Ден напред“, да спрат вчера работа. Цената на тока в България в сегмента  „Ден напред“ с дата на доставка 11 август е 145.77 евро/мВтч. 

Съдът спря вписването на новото ръководство на БЕХ

Според от АИКБ и КРИБ причините за драстичното поскъпване на тока за индустрията са некомпетентност и безхаберие или умишлени действия в услуга на определени играчи на енергийния пазар.

Александър Николов беше изборът на „Има такъв народ“ за министър на енергетиката в проектокабинета с кандидат-премиер Пламен Николов. През последните два месеца той реално беше движещата сила на някои от промените в сектора, отбелязва „Капитал“. Като цяло обаче Николов е малко известен в енергийните среди, тъй като е работил предимно в други сфери. Според официалната му биография притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите - бил в „Глобул“, финансите, инвестициите и капиталовите пазари („Бенчмарк финанс“ и „Сити кепитъл“). Преди да влезе в Министерството на енергетиката като служебен зам.-министър Николов беше управител на „Пейтех“ ЕООД (в ликвидация), чийто едноличен собственик е Българо-американска кредитна банка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама