Рашков не е намерил дипломата на главния прокурор

16:30, 13 авг 21 / Политика 25 4312 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министерството на вътрешните работи не е успяло да намери дипломата на главния прокурор Иван Гешев при назначената проверка, обяви служебният министър Бойко Рашков в отговор на въпрос на Николай Хаджигенов в парламентарния контрол.

Проверяващите от МВР не са успели да намерят дипломата в Академията на МВР, а Висшият съдебен съвет е отказал да я даде. Тъй като дипломата не я намерихме никъде, поискахме да проверим във ВСС неговото лично кадрово дело там и ни беше отказано”, обясни Рашков. Той каза, че лично е разговарял с представляващия ВСС, но отговорът е бил, че дипломата я има на сайта. Но там има заличени данни”, допълни министърът.

При проверката в Академията на МВР бяха изпратени двама прокурори, за да видят какво търсим ние. Смятам, че са поръчали една публикация на едно място, последва обяснението, че се е самосезирала прокуратурата. Под предлог, че проверяващите служители от МВР ще отидат в академията на МВР и ще унищожават документи", разказа Рашков, цитиран от Offnews.bg

На въпроси на Хаджигенов дали дипломата на Иван Гешев е годна да бъде магистрат и дали той е преминал задължителния едногодишен и целодневен юридически стаж, вътрешният министър обясни, че след завършването си Гешев е постъпил на работа, като оперативен работник в София. След това е започнал теоретическо-практически стаж, след което е назначен като следовател, докато изтече стажа.

Невалидна ли е дипломата на Иван Гешев?

Хаджигенов изрази съмнение доколкото е възможно да бъдеш оперативен служител и да караш целодневен стаж в същото време. Той добави, че когато Гешев е назначен за главен прокурор е направил частно разследване и също не е открил дипломата на Гешев.

Прокуратурата: Именно Рашков е назначил Гешев в съдебната система

През 1996 г. днешният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е назначил Иван Гешев в съдебната система като следовател, съобщават източници на bTV, след като по-рано днес силовият вицепремиер изрази съмнения в образованието на Обвинител №1.

Гешев е започнал образованието си във факултет ДС на Академията на МВР през 1989 г., като Рашков посочи, че така и не са стигнали до дипломата му, за да стане ясно кога и дали е изкарал задължителния практически стаж.

Прокуратурата няма да слиза на обидно ниското ниво на служебно назначения вътрешен министър и да влиза в полемика по несъществуващ казус“, лаконично коментираха от държавното обвинение. 

Припомняме, че паралелно с неуспешния опит за отстраняване на главния прокурор, се заговори валидна ли е дипломата му. Този въпрос „изплува“ отново година и половина след избирането на Гешев и броени дни преди ВСС да гласува отстраняването му по предложение на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието. Адвокат Минчо Спасов оповести свое „разследване“ за дипломата на Иван Гешев. Темата за образованието на Гешев стига и до Народното събрание. От прокуратурата обявиха документа за легитимен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама