Топ 5 новини от седмицата

09:30, 15 авг 21 25 3711 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. Г-жо Манолова, в биографията ви ще видите ДПС

От парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова призова да се спре с шоуто и излъчване на министър-председатели от телевизионни кастинги. Тя разкритикува „Има такъв народ“, че са поканили ДПС да участват наравно с партиите на протеста в преговорите за кабинета. „Питате къде видяхме „дългата ръка на ДПС“, време е да отговорим“, заяви Манолова, като подчерта, че в този парламент „няма да има гнездо на Сокола“.

От ДПС й отговориха. „Разчита се на къса памет, нали г-жо Манолова? Кой стои зад вашите маневри? Ако погледнете вашата биография, най-вероятно там ще видите едно твърдо ДПС зад вас“, коментира Мустафа Карадайъ, като не конкретизира какво точно визира в биографията на Манолова.

2. „Има такъв народ“ оттеглят кабинета

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията му изобщо няма да предлага проектокабинета за гласуване в Народното събрание.Това означава, че отиваме на нови избори, защото ние като първа политическа сила няма да подкрепим нито една от партиите на статуквото за следващ кабинет - нито „Демократична България“, нито „Изправи се. БГ! Ние идваме!“, подчерта той. След процедурно фиаско и разправии все пак се стигна до гласуване на кандидатурата на Пламен Николов за премиер, за да може политическата рулетка да се завърти и да се пристъпи към връчването на втория мандат.

3. От „Нѐма такава държава“ до задънената улица

Характерна българска черта е впускането в старите изтъркани клишета и сладостното им повтаряне с повод и без повод. „Българинът това, българинът онова“, „Това само в България може да се случи“, „Няма такава политика“, „Няма такъв народ“, …. „А бе, нема такава държава“. А, ако може и някой да ти ги припява тези клишета, ще е най-добре. Именно от тази характерна българска черта лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, чиято проектопартия първоначално се казваше именно „Няма такава държава“, се възползва съвсем умело. Използвайки добре познатите ни клишета, той малко по малко подготви българите за влизането си в политиката. Първоначално чрез шеги и изтъркани вицове от малкия екран, а после и с песента „Нѐма такава държава“ от 2013 г. Слави пророкува не само политическата развръзка години напред, но и собственото си падение. 

4. Ще има ли нови ограничителни мерки в София?

Столичното РЗИ и здравното министерство изглежда не се бяха разбрали ще има ли нови ограничителни мерки в София или не. Първо шефът на СРЗИ Данчо Пенчев обяви по телевизията, че се налагат нови ограничения, като намаляване на капацитета на кафета, барове и ресторанти, както и на работното им време. Аргументът за това е, че столицата навлиза в „червената зона“. По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че тази информация не отговаря на истината.

5. Пламен Николов се оттегля по „лични причини“

Обявлението на Слави Трифонов, че оттегля кабинета предизвика полемики, защото проектът се внася с указ на държавния глава. Така „Има такъв народ“ не могат да го изтеглят и гласуване трябва да има, за да продължи процедурата. Кандидатът за премиер Пламен Николов заяви, че ще се откаже да бъде министър-председател по „лични причини". Законът обаче не му позволи това и кандидатурата му бе гласувана и отхвърлена от Народното събрание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама