Маринов и Терзийски с първи коментари за полицейското насилие

09:36, 15 авг 21 / Политика 25 4351 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият вътрешен министър Младен Маринов и наследника му на поста, а преди това и шеф на „Национална полиция“, Христо Терзийски с първи коментар на кадрите с полицейско насилие зад колоните на Министерския съвет.

Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни. Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност“, написа Маринов във Facebook.

Родната полиция ни пази?

Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление. Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество”, заяви Младен Маринов.

Категорично не приемам превишаването и злоупотребата с полицейски правомощия, както и противозаконни действия, извършвани срещу полицейски служители, изпълняващи своя служебен дълг. Убеден съм, че този случай не може и не трябва да се превръща в престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи - мъже и жени, които достойно изпълняват своя полицейски дълг”, написа още Маринов.

Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година“, написа Христо Терзийски, като напомни, че 3 дни след като е избран за вътрешен министър е огласил резултатите от вътрешното разследване по случая.

Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство“, заяви той.

Непоказвани кадри на полицейското насилие на протестите

Христо Терзийски посочи още, че е установено превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители и са били наложени санкции, включително тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител. Той изтъкна, че всички материали са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност.

В заключение, се обръщам към всички колеги в парламента и към лидерите на политическите формации в България: Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество! Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощи, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи! Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!”, подчерта накрая Терзийски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:12, 15 авг 21

Мариновци, христовци, гешевци и борисовци, aко все още не сте в затвора, това не е ваша заслуга, а наш пропуск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама