Коронавирусът у нас: България вече е в „оранжевата зона“

16:47, 16 авг 21 25 4533 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

България влезе в оранжевата зона по разпространение на COVID-19. 14-дневната заболеваемост достигна 113 на 100 000 души.

Здравното министерство ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 август, съобщи за БНТ зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

До дни се очаква дискусия за евентуално въвеждане на по-строги мерки срещу коронавируса.

Обсъждат се няколко варианта за началото на учебната година в условията на епидемия. Прогнозата на зам.-министър Златанов е, че учениците ще тръгнат на училище по график и ще редуват присъствени и онлайн часове

 

Данните от последното денонощие

272 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 6358 теста, което значи, че положителните проби са около 4,3%. Най-много новозаразени традиционно има в София – 83 души, а в две области не са отчетени нови случаи – това са Смолян и Кърджали.

През последните 24 часа са починали петима, заразени с COVID-19, а като излекувани са отчетени 178 души. В болница се лекуват 1548 пациенти, от които 141 – в интензивни отделения.

2186 са поставените дози ваксини през вчерашния. С тях общият брой на поставени дози вече е над 2,1 милиона.

84 нови случая на Делта варианта

Нови 84 случая на Делта варианта на COVID-19 са били констатирани в страната. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 8 - 28 юли 2021 г. и са били изпратени от 26 различни лечебни заведения в 18 области в страната.

Най-много случаи на Делта са били установени в София, Бургас, Варна и Стара Загора. От инфектираните 14 са били хоспитализирани, 57 са оставени на домашно лечение, деветима са били излекувани, а четирима са починали.

Нови изисквания за българите, пътуващи за Испания

От днес българските граждани, пътуващи за Испания, ще трябва да представят тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ, че са преболедували. Мярката обаче не важи за пътниците, които идват от Северозападна България, информират от Министерството на външните работи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама