Разследват депутат от ГЕРБ за пране на пари

16:21, 16 авг 21 / Политика 25 4365 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Специализираната прокуратура разследва депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари. Информацията първо бе съобщена за в. „Сега“, а след това потвърдена и пред БТА от говорителя на Спецпрокуратурата прокурор Христо Кръстев.

Разследването е започнало след проверка на антикорупционната комисия за това дали няма престъпление при реализирана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов голяма печалба от продажба на акции.

Че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват Иванов за пране на пари, разкри преди месец „Свободна Европа“.

Как депутатът Лъчезар Иванов стана милионер, а властите го заподозряха в пране на пари

Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба - 1,6 млн. долара. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка.

Иванов е народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. От години той демонстрира близост с лидера и доскорошен премиер Бойко Борисов, като дори бе обявен за негов личен лекар.

Именно като лекар, успоредно с депутатството, той от години работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов, припомня „Свободна Европа“.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. В него било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на „Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

„След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари“, коментираха преди месец от КПКОНПИ пред „Свободна Европа“.

Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага, и не се притеснява от нищо. „През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари“, уточнява Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година. Акциите не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Той реализира печалба при продажба на акциите, които поскъпват за две години близо 500 пъти. Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

Това е атака срещу ГЕРБ

„Няма от какво да се притеснявам, това е атака срещу ГЕРБ“, коментира днес пред БТА Лъчезар Иванов и добави, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:57, 16 авг 21

Абе тоя преди беше гладен кога дръпна толкова напред

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама