„Има такъв народ“ оглави ключовите парламентарни комисии

11:38, 18 авг 21 / Политика 25 4179 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Народното събрание избра състава и ръководството на 22-те постоянни парламентарни комисии, а „Има такъв народ“ оглави най-важните сред тях.

„Има такъв народ“ ще има постоянни председатели на общо 7 комисии. Икономистът Любомир Каримански ще председателства Комисията по бюджет и финанси, а правната комисия ще бъде оглавена от Андрей Михайлов. Новото име на правната комисия е Комисията по конституционни и правни въпроси. Енергийната комисия бе възложена на Иван Хиновски, комисия по външна политика на Димитър Гърдев, а земеделската комисия - на Пламен Абровски.

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще оглави проф. Николай Радулов от „Има такъв народ“, а д-р Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип. Първият председател е Светлин Стоянов от „Има такъв народ“.

ГЕРБ, БСП и „Демократична България“ ще председателстват по четири комисии, а ДПС - две. ИБГНИ отказаха да имат свои председатели, пише „Медияпул“.

ГЕРБ-СДС също получиха важни комисии. Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде бившият вицепремиер Томислав Дончев, а транспортна комисия ще бъде ръководена от бившия транспортен министър Росен Желязков. Комисията по културата и медиите ще оглави Тома Биков, а комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите бе възложена на Радомир Чолаков.

„БСП за България“ получи Комисията по труда и социалната политика, която ще се председателства от Георги Гьоков. Комисията по отбрана ще се ръководи от Атанас Зафиров, Комисията по образование от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта от Иван Ченчев.

Депутатите от „Демократична България“ получиха Комисията по околна среда и водите, която бе възложена на Борислав Сандов, Комисията по дигитализация и електронно управление ще се ръководи от Ивайло Мирчев, Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще се председателства от Цецка Бачкова, а Комисията по политиката за българите в чужбина бе възложена на Антоанета Цонева.

ДПС ще оглавят две постоянни комисии. Комисията по икономическата политика и туризъм бе дадена за ръководене на Йордан Цонев, а Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на Халил Летифов.

Още в началото на заседанието Мая Манолова от ИБГНИ обяви, че нейната група е взела решение, че не желае председателски места в комисиите. Тя бе репликирана от председателката на НС Ива Митева, че ако и другите групи бяха взели подобно решение, парламентът е щял да блокира.

Правилникът на Народното събрание предвижда, че всеки депутат може да членува само в две постоянни комисии.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама