Афганистанци чукат на вратата, а ние търсим канaдци

14:30, 18 авг 21 / Свят 25 5198 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Вероятно сте видели кадрите от летището в Кабул – хиляди афганистанци се опитват да се качат на излитащ самолет в опит да избягат от превзелите властта в Афганистан талибани. Ужасът им от случващото се в страната е толкова голям, че те виждат по-голям шанс да оцелеят върху колесника на излитащ самолет, отколкото при новата власт. В хаоса на аеропорта смъртта си намериха няколко десeтки души.

Излитащите от Кабул самолети евакуират чужди дипломати, граждани и военни. Те нямат за цел да спасяват афганистанци. Въпреки това 640 „щастливци“ успяха да се качат на американска машина и да отлетят от родината си. Снимката с насядалите на пода на американски военен самолет хора, пет пъти над допустимия брой, обиколи света, но едва ли скоро ще видим други подобни.

Снимка: EPA/БГНЕС

70 страни от цял свят, включително България, подписаха декларация, в която настояват талибаните да не пречат на чуждестранните и афганистанските граждани, които желаят да напуснат страната. Тези хора бягат без посока, с една единствена цел – спасение.

Кризата в Афганистан е най-голямата от хуманитарната катастрофа от Сирия насам. По информация на Международната агенция за миграция от началото на годината близо 650 хил. афганистанци са напуснали домовете си, като 1/3 от тях са сторили това след като талибаните превзеха управлението на държавата, пише арабистът проф. Владимир Чуков в свой анализ.

Експерти прогнозират, че около 5 млн. души ще напуснат Афганистан в търсене на спасение от талибаните. Наивно е да мислим, че Европа и България няма да бъдат засегнати от нова мигрантска вълна.

Европа ще плати цената за американската авантюра в Афганистан

Въпреки опита с бежанската вълна от 2015 г., днес страните от Стария континент наблюдават събитията с изненада и по всичко личи, че ситуацията ги е хванала неподготвени. Чуват се призиви както за отваряне на вратите на Европа за бягащите, така и за мерки, с които да не се повтори нова мигрантска вълна.

Най-засегнати отново ще бъдат външните граници на ЕС - средиземноморските страни, Гърция и България. Ситуацията подсказва, че Турция отново ще има ключова роля за овладяване на мигрантския натиск, а цената за това тепърва ще се изяснява.

Какво се случва в България?

У нас вече се наблюдава завишен миграционен натиск. МВР отчита 4 пъти по-голям брой задържани нелегални лица на влизане в страната спрямо 2020 г. Само преди ден в столицата заловиха над 40 нелегални мигранти за по-малко от 24 часа, по-голямата част от които - афганистанци.

В центровете на агенцията за бежанците свободни места все още има, но капацитетът в лагерите към МВР е запълнен. Ако бежанската вълна ескалира, може да се наложи отварянето на нови центрове в Югоизточна България.

При необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция, към които могат да се присъединят малко над 1000 военни.

Междувременно обаче стана ясно, че падналата преди месеци част от оградата по границата с Турция все още не е ремонтирана. На места не работи и изградената система за наблюдение по границата.

Дъждове пак събориха част от оградата по границата с Турция

„Ако тази миграционна обстановка продължи да се усложнява, ще се задействат и други планове, подпомагане и с други структури за сигурност. Трябва да се осигурят достатъчно средства на МВР, на „Гранична полиция”, така че те да поемат този ангажимент, но при гарантирано финансиране“, коментира днес държавният глава Румен Радев.

Парите за гранична полиция и МВР, както и за ред други належащи въпроси като справянето с четвъртата Covid вълна, обаче са заложник на политическите договорки около евентуалната актуализация на бюджета. А те в момента буксуват. Темата за мигрантския натиск бе обсъдена от Консултативния съвет по национална сигурност при президента, но остана на втори план заради кризата около съставянето на ново правителство.

На този фон евродепутатът Ангел Джамбазки предложи следното решение -  сформиране на доброволни отряди към МВР. Това обаче трябва да стане чрез промяна в закона, а в момента не е ясно докога изобщо ще просъществува това Народно събрание. Така че шансовете идеята на Джамбазки да бъде реализирана скоро, клонят към нулата. Пък и каква е тази държава, която разчита на доброволци да се справят с международни кризи, докато лидерите ѝ в лицето на политиците се сочат с пръст и карат като малки деца?

Вместо с афганистанци се занимаваме с канадци

И докато всички се готвят за нова бежанска вълна от афганистанци, топ тема за родните политици е един канадец. И то не пълнокръвен канадец, а  българин с двойно гражданство - служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Гражданството на Кирил Петков или задаващите се кризи са по-важни?

Не, че въпросът сам по себе си не е важен, но енергията и вниманието, които му се отделят не съответстват на сериозността на останалите проблеми, пред които е поставена страната ни. Време е вече „политическият ни елит“ да погледне по-далеч от носа си и да види цялата картина. А тя уви не е с хоризонт до следващите избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама