Борисов чак сега видял записите, оневини Маринов

15:35, 18 авг 21 / Политика 25 4630 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Бившият премиер Бойко Борисов е сред последните видели кадрите с полицейско насилие над протестиращи от 10 юли миналата година.

Лидерът на ГЕРБ, който в продължение на 12 години беше човекът-държава и еднолично се разпореждаше с пари, постове и проблеми, е стоял цяла година в неведение. Той е научил за полицейския произвол по време на антиправителствените протести едва миналата седмица - по същото време, когато за тях разбра и обикновеният българин. Това стана ясно от думите му пред журналисти.

Борисов каза, че този запис не е крит, защото от НСО е бил предаден на Столичната полиция, но той не го е гледал. „Ако го бях гледал, щях лично да поискам да подам сигнал“, допълни той.

Родната полиция ни пази?

Според лидера на ГЕРБ полицейското насилие е недопустимо. „Не само е недопустимо, не само го осъждам, ами направо нямам коментар“. В същото време обаче настоя адекватни наказания да получат не само провинилите се служители в униформа, а и „тези, които ги нападаха“. „И другите майки са ги раждали. Като те замерват с павета и те палят, какво да правиш", добави той.

Маринов е виновен за насилието, колкото Радев за падналия МИГ-29

Борисов защити бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов и обяви, че той не е виновен за случилото се, защото е „направил всичко правилно“. Според него Маринов има толкова вина за полицейската агресия, колкото и Румен Радев като върховен главнокомандващ за падналия край Шабла военен самолет и самоубилия се военен. „В единия случай Младен Маринов е виновен, а Румен Радев е невинен. Защо? Нека мерим с един аршин", призова той.

Въпреки че по думите на Борисов е действал по правилата, самият Маринов, вчера се извини за полицейското насилие от миналото лято и обясни, че още същата вечер е назначил проверка по случая. Бившият вътрешен министър обаче не отговори дали е виждал кадрите под колоните на Министерския съвет или и той като Борисов едва сега разбира за тях.

Двама министри - две истини

Не на същото мнение е сегашното ръководство на МВР. Според служебния министър на вътрешните работи ведомството е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка. В тази операция прокуратурата услужливо си е затворила очите и не е образувала досъдебно производство. В резултат на това към днешна дата само четирима от заснетите да ритат протестиращи полицаи са с повдигнати обвинения, но кога точно се е сезирала прокуратурата остават мистерия. Отговори за (без)действието си отказват да дадат както главният прокуро Иван Гешев, така и обвинителите от специализираната прокуратура.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен. 06:31, 19 авг 21

Оня Дамаджанков да не се прави на луд и да търси под вола теле,ами да вземе да каже,как забогатя на държавна заплата?.....Вярно ли е,че е бил на къор софра със мофиотите които е трябвало да разследва и праща в затвора? Долен комунистически боклук,оставка и към затвора,Сталински сатрап!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама