Очаква се затягане на мерките

17:53, 18 авг 21 25 5749 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки, предвид увеличаващия се брой заразени с коронавирусната инфекция.

Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки бяха ограничаване посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен беше и рискът за повишаване нивата на заболяемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма, съобщиха от здравното ведомство.

Ето как ще работят училища и детски градини при нова ковид вълна

В изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести доклад, който беше презентиран на срещата, се казва, че най-засегнати от новата вълна като численост ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните граждани.

Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение на пристигащите от чужбина лица“, посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

По-рано заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов обясни, че по-строги мерки се предлагат заради повишаване на броя на хоспитализираните и заразените хора. „Вероятно мерките ще бъдат наложени следващата седмица, като в областите с най-малко болни ще бъдат налагани най-късно. Все още няма области, попадащи в „червена зона" по ниво на заболеваемост. Ще се придържаме към указанията в Националния план за справяне с пандемията от COVID-19”, посочи още Златанов, цитиран от Нова телевизия. По думите му за справяне със ситуацията не може да се разчита на ниското ниво на имунизираните - 20 на сто. Преболедувалите у нас пък са 40%.

„Основната възрастова група на заразените сега е 20-39 години, но има и такива под 18-годишна възраст с проявена симптоматика, което е леко притеснително”, допълни Златанов. Според него лечебните заведения трябва да поддържат в готовност детските си отделения.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама