Коронавирусът у нас: Нови ограничения влизат в сила от утре

19:40, 19 авг 21 25 5617 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От утре (20 август) здравните власти въвеждат COVID ограничения, които предвиждат минимум 50% от работещите да са дистанционно.

Ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

Очаква се затягане на мерките

Всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите.

„По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол“, се посочва в заповедта на здравния министър. 

На 50% се намалява използването на капацита на:

  • конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
  • културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
  • на спортни състезания с публика;
  • посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
  • посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
  • посещенията в заведенията за хранене и развлечения.

Тест и ваксина ще спасяват от ограничения

Мярката за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти и мероприятия, може да не се прилага, при условиe че 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест.

Данните от последното денонощие

1387 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 20 072 теста, което означава, че положителните проби са около 7%.

През последните 24 часа са починали 16 заразени с коронавирус. Като излекувани са отчетени 235 души. Най-много са новите случаи в София – 255, следвана от Пловдив – със 165.

През вчерашния ден са поставени малко над 12 800 дози ваксини, като общият им брой за страната става 2 188 957. Завършен е ваксинационният цикъл при 1 094 904 души.

 

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама