Българин реди изложба на шейха на Бахрейн

14:00, 24 авг 21 / Култура 25 5060 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Рашид ал Халифа е най-необикновеният шейх. Ежедневието му преминава между министерското кресло и художественото ателие. Той е не само зам.-министър на вътрешните работи и министър на емиграцията на Бахрейн, но и най-известният художник в Близкия изток.

Той е най-невероятният и най-фин човек, когото познавам“ – така световноизвестният куратор Стефан Стоянов описва Рашид ал Халифа. Именно българинът има честта да курира изложба на шейха във виенската галерия Mario Mauroner Contemporary, която ще се състои на 3 септември.

През 70-те години Рашид ал Халифа завършва образованието си в Англия, но тъй като е част от най-висшия ранг принцове в Бахрейн, той е призван да служи на държавата си. Така става министър. Страстта му обаче е изкуството.

Шейх Рашид ал Халифа работи неуморно. Той прави много интересни творби – живопис върху метал и инсталации, които са повлияни от машрабията. Машрабията е дървената решетка, която се поставя на врати и прозорци в арабския свят – т.е. отвън навътре нищо не се вижда, но от вътре навън се вижда целият свят. Има специфична, мистична красота около тях“, разказа Стефан Стоянов пред Topnovini.bg. Той изрази надежда през следващата година да успее да покаже негови творби и в България.

Стефан Стоянов – българинът, който замени „Уолстрийт“ с галерия

Единственият самоук куратор на фестивала във Виена

Заедно с изложбата на шейх Рашид ал Халифа Стефан Стоянов ще курира в един от най-престижните фестивали във Виена, който ще се проведе на 4 септември. Община Виена е поканила 25 куратори от цял свят, като на всеки от тях е дадена възможност да нареди изложба в една от 25-те топ галерии на града. 

Стефан Стоянов ще представи работата си в Mario Mauroner Contemporary, която като площ е една от двете най-големи галерии във Виена. „Включил съм няколко българи – Ив Тошайн, Калин Серапионов, Иво Мудов и Красимир Терзиев. Това е участието от България – другите автори са от цял свят - от Америка, Норвегия, Русия, Азербайджан, Грузия и т.н.“, разказа той. Стоянов е вторият българин, който ще вземе участие на фестивала. Преди него е участвала само Яра Бубнова.

Аз съм единственият самоук куратор, който участва в този форум на световното изкуство, но очевидно усетът ми промотирам и търгувам творби, е оценен високо от организаторите на форума. А и се чувствам много освободен“, сподели Стоянов. „Веднага след откриването на фестивала летя за Москва – там от 8 до 12 септември предстои голямото московско световно изложение на съвременното изкуство, където участвам отново с Ив Тошайн, Калин Серапионов и др.“, обясни кураторът.

Сградата като израз на различните стадии на човешката психика

Българите също могат да се докоснат до таланта на Стефан Стоянов. Той е куратор на изложбата SO CLOSE AND SO FAR/ТОЛКОВА БЛИЗО И ТОЛКОВА ДАЛЕЧ в Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас, която се откри в началото на този месец.

Между природното и културното, действието и статиката, нощта и деня, крайното и безкрайното, демокрацията и свободата изложбата SO CLOSE AND SO FAR/ТОЛКОВА БЛИЗО И ТОЛКОВА ДАЛЕЧ говори всъщност за това, дали и как се променят базисните устои на света, в който живеем, и как можем да намерим изход или алтернатива след прекъсването от пандемията, положила не само реална, но и „метафизична“ граница в живота на хората.

„Толкова близо и толкова далеч“: една изложба за комуникацията и новите възможности

Най-любопитното за изложбата е, че авторите никога не се бяха виждали преди това и не се познаваха. Свързващият фактор всъщност съм аз. Това са хора, които познавам от много години, безкрайно уважавам и ценя. Ковид-пандемията ме спря да контактувам на живо с тях, но в един зимен ден на локдаун в Zoom се роди идеята за изложбата“, разказа куроаторът.

На откриването на 6 август присъстваха повече от 200 гости, сред които представители на Министерството на културата, на Гьоте институт, на Националната галерия и др. „Бях щастлив, че кметът на Бургас, който е направил толкова много за града, откри изложбата заедно с мен. Присъстваха и част от авторите - Габриела фон Хабсбург, която дойде от Германия и внучка на последния австрийски император, както и Людмил Георгиев, изключителният ни график, както  провокативната Ив Тошайн – българка, живееща в Австрия, Калин Серапионов. Другите автори не успяха да дойдат заради пандемията“, сподели Стоянов.

Изложбата той посвещава на своята майка. „Тя вече не е на този свят, но с нея имахме едно прекрасно приятелство чрез литературата. И точно заради това избрах Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас – библиотеките са местата, където хората откриват нови светове чрез книгите, дори и затворени в пандемията. Интернет помага, но книгата е незаменима“, посочи Стоянов.

„Идеята свързах с френския философ Гастон Башлар, който твърди, че една сграда изразява различни стадии на човешката психика – в подземието например са страховете, кошмарите, подсъзнателното. Там съм поставил видео на Калин Серапионов, което е кошмарно – става въпрос за комерсиализма в нашия свят. Тоест, изложбата е както красива, така и провокативно притеснителна. Идеята ми е чрез красотата да накарам хората да се замислят“, разказа кураторът.

На последния етаж пък е поставил котва с неон на Ив Тошайн, която е символ и метафора за надеждата. „По принцип котвите би трябвало да са винаги на земята, закотвени здраво, но аз реших да е абсолютно обратното – на върха на сградата. Има и големи скулптури на Габриела фон Хабсбург на една тераса. Много любими мои творби са и тези на американеца Браян Дейли – думи като „демокрация“, „управление“, „мир“, „война“, „религия“, „любов“ и т.н. на хора от 137 държави, които са представени в много интересен фотографски вариант. Самите думи се размиват и движейки се, разчиташ различни тълкувания на всяка една“, разказа Стоянов.

Изложбата може да бъде видяна до края на август в Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама