Оруелски времена: Тома Биков оглави медийната комисия в парламента

13:30, 19 авг 21 / Политика 25 4686 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Министерството на истината се занимаваше с информацията, забавленията, образованието и изкуствата“, пише Джордж Оруел в своя шедьовър „1984“. В антиутопичния свят на романа Министерството на любовта ръководи изтезанията и промиването на мозъци, Министерството на изобилието наблюдава недостига и купонната система, Министерството на мира ръководи войната и жестокостта, а Министерството на истината ръководи пропагандата и историческия ревизионизъм.

Оказва се, че 1984 г. при Оруел много прилича на 2021 г. в България – когато Комисията по култура и медии към 46-ия парламент бе оглавена не от кога да е, а от едно от основните остриета на ГЕРБ – Тома Биков.

Повече от месец партиите в парламента не могат да излъчат стабилно управление, но оказа се, че разпределението на ресорните комисии, не е толкова трудно и всеки оглави сферите, които са му приоритет. Изненадата в това разпределение обаче безспорно бе именно Тома Биков да оглави комисията по медии и култура.

„Има такъв народ“ оглави ключовите парламентарни комисии

От актьор, през журналист, до политик

Вероятно при избора е натежал опита му като театрален актьор (3 години в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора) или пък кариерата му като журналист. От 2006 до 2010 г. Биков работи във вестник „Гласове“. През 2008 г. е редактор в сутрешния блок на БНТ, а след това водещ на предаване в телевизия RЕ-TV. От 2010 до 2012 година е главен редактор на сайта glasove.com. Биков е и автор на книгите „Досието на Доган“ (2009 г.), „Другата история на България: 157 модерни апокрифа“ (2014 г.), „Политически кризи и служебни правителства“ (2019 г.) и „Българските Революции“ (2021 г).

Биков обаче е по-известен с изявите си не зад, а пред микрофона. Влиза в политиката през 2012 г. и за деветте си години в нея претърпява пълна метаморфоза. Първите си стъпки в новото поприще прави с „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, а впоследствие участва в създаването на „Реформаторския блок“.

„Обещавам ви, че ще направя каквото зависи от мен Бойко Борисов никога повече да не седне в креслото на министър-председателя“ и „Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор“ – това са думи на Биков от онзи му период, когато яростно громи Борисов и ГЕРБ.

През 2014 г. обаче ситуацията се променя и той е сред онези гласове в „Реформаторския блок“, които призовават за коалиция с ГЕРБ… и така се ражда кабинетът „Борисов 2“, където Биков е поканен за съветник в Министерски съвет и става част от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, където отговаря за коалиционната политика.

На следващите парламентарни избори Биков вече се явява като кандидат от ГЕРБ и вече работи точно за това Борисов да седне в премиерския стол. От редови член Биков бързо се превръща в едно от остриетата на партията, което громи критиците по всякакви теми.

Биков дотолкова добре се справя в тази роля, че заприличва на куче-пазач на Борисов и при всеки скандал, той излиза на преден фронт, за да лае срещу клеветниците.

Главният пропагандатор на ГЕРБ

В отбраната на ГЕРБ и Борисов, Биков не подбира средствата. А на прицела му са били не само политически опоненти, но и журналисти, и медии.

Миналата година Биков се „прочу“ с критиките към част от големите европейски издания, които при отразяването на антиправителствените протести у нас публикуваха материали за корупцията в страната и връзките на Бойко Борисов с Делян Пеевски.

Отговорът на Биков не закъсня: „Европейските медии също вземат пари“, заяви той и прозря зад тези публикации платена атака с български корени.

Медиите в Европа обаче не са като медиите у нас (за състоянието на последните вина определено има управлението на ГЕРБ) и обвиненията на Биков бяха бързо и категорично опровергани. Редакциите подчертаха, че не приемат външно заплащане, за да информират читателите и зрителите си, защото това би било грубо нарушение на професионалните им задължения и на журналистическата етика.

„Много са мненията, че внушението на Биков за подкупността на западните медии почива върху собственото му - и на ГЕРБ - разбиране за работа с четвъртата власт. То със сигурност върши работа у нас, но не и в чужбина", написа тогава Euroactiv.

Културата и медиите не са приоритет

Разпределянето на шефовете на комисии е резултат на договорки между отделните партии в парламента. То е факт въпреки пагубното влияние на ГЕРБ върху медиите и въпреки откровено неподходящата фигура на Тома Биков. Изводът е един – в краткия и не особено сигурен живот на 46-ия парламент културата, а и медиите не са приоритет на никого.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:18, 19 авг 21

Тъп сайт

2 Анонимен 18:42, 19 авг 21

Той е един лаладжия ходи от партия в партия като цветарка като отпадне герб къде ще отиде

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама