Стрелба и насилие: Талибаните вече нарушават обещанието си да управляват мирно

13:54, 19 авг 21 / Свят 25 5153 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Въоръжени представители на талибаните спират хора, които се опитват да стигнат до летището в Кабул и да напуснат Афганистан. Дванайсет човека са загинали на и около летището, откакто талибаните превзеха афганистанската столица в неделя.

В същото време бойци на ислямистката групировка разпръснаха с насилие протест в град Джалалабад в източната част на страната. 

Няколко души загинаха при стрелба от страна на талибаните и последвала в настъпилата паника блъсканица на митинг по случай националния празник на Афганистан днес, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец. Инцидентът е станал в източния град Асадабад, столица на провинция Кунар.

Всичко това противоречи на първите заявки на талибаните, че ще позволят на всички желаещи да напуснат страната и че ще управляват мирно.

Талибаните с първа пресконференция: твърдят, че са се променили

Свидетели разказват пред Ройтерс, че талибани не позволяват на хора да стигнат до летището в Кабул, включително и на такива, които притежават необходимите документи. „Пълна катастрофа е. Талибаните стреляха във въздуха, блъскаха хората, удряха ги с автомати „Калашников“, разказва един от очевидец пред агенцията.

Най-малко трима души са загиналите в Джалалабад при протеста срещу талибаните. Двама свидетели заявяват пред Ройтерс, че местни хора са се опитали да издигнат афганистанското знаме, след което талибаните са започнали да стрелят по тях.

Американците ще останат до края на евакуацията

Американски и британски войски продължават да контролират летището в Кабул, където продължава масовата евакуация. Това е единственият пункт, през който може да се излезе от Афганистан.

Граждани на западни държави и афганистанци, които са работили за тях, продължават да напускат страната. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американските войници ще останат в Афганистан, докато евакуацията приключи, дори това да е след крайния срок за пълно изтегляне - 31 август, предаде „Свободна Европа“.

Провинция Панджшир ще бъде база за съпротивя срещу талибаните

Междувременно избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани се появи в Обединените арабски емирства. Той каза, че е напуснал страната, за да предотврати кръвопролития. Гани отрече да е откраднал пари при заминаването си.

Посланикът на Афганистан в Таджикистан обаче отхвърли властта на талибаните и каза, че провинция Панджшир, северно от Кабул, ще бъде база за съпротива. Районът все още не е превзет от талибаните.

Очаква се съпротивата да се води от първия вицепрезидент Салех Салех, който е бивш началник на разузнаването и вътрешен министър. Според посланика именно Салех е "легитимният временен президент".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама