Гешев възмутен от записите - и той чак сега ги виждал

16:51, 19 авг 21 / Политика 25 4494 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев се яви в правната комисия в парламента, където е поканен във връзка със записите с полицейско насилие по време на миналогодишните антиправителствени протести.

Длъжни сме всички да изразим възмущението си от това, което видяхме. Всяко насилие е недопустимо", заяви Гешев. Главният прокурор обаче допълни, че не може да коментира нищо по същество и че в правовата държава всеки е невинен до доказване на противното, предаде „Сега“.

И Гешев сега вижда записите

Обвинител №1 заяви, че се е запознал с клиповете с полицейско насилие миналия петък. Гешев обясни, че не бил запознат с делото срещу полицаите, като се оправда с „конституционната реформа“ от 2016 г. ( на Христо Иванов), по силата на която вече не можел да контролира прокурорите, пише Mediapool.

Борисов чак сега видял записите, оневини Маринов

Главният прокурор отказа да коментира назначението на едно от главните действащи лица по време на побоя - бившия полицай Андон Андонов. След инцидента той започва работа в Бюрото по защита, което е на подчинение на Гешев. Едва след повдигане на обвинения, Андонов е отстранен.

Дайте ми повече правомощия, за да говоря за конкретни дела

Гешев обаче каза, че се забавлява с изявленията на вътрешния министър Бойко Рашков, който обяви, че прокуратурата цяла година е крила записите и е повдигнала обвинения едва преди дни. Гешев отговори, че ако някой има претенции към скоростта, с която се води делото, трябва да се обърне към съдебния инспекторат, а не към него, защото той нямал право да се меси на прокурорите.

„Отговорността за всичко носи конкретният прокурор. В момента съм главен прокурор. Нямам против да промените Конституцията и Закона за съдебната власт и да ми дадете правомощия, тогава ще мога да осъществявам контроли да ви отговоря на всички въпроси по конкретни дела“, каза още Гешев.

Според него твърденията, че прокурор Вероника Трифонова е прекратила някои от разследванията за полицейско насилие, е "атака срещу Европейската прокуратура и нейното ръководство". Самата  Трифонова, която към днешна дата е делегиран прокурор в Европейската прокуратура, вчера обяви, че едно от делата срещу полицаите е висящо, а по други две потърпевшите не се явили да дават показания, както и не атакували акта й за прекратяване.

Фалшива новина е, че прокуратурата подслушва

Гешев обяви, че специални разузнавателни средства са били използвани по отношение на организирана престъпна група за телесни повреди и палежи, като на тяхна база са изготвени 50 веществени доказателства, а не спрямо протестиращи.

„Фалшива новина е, че прокуратурата подслушва. Разрешенията се издават от съдия“, допълни главният прокурор.

От уважение към парламента

Гешев дойде в парламента с двете от заместничките си - Даниела Машева и Красимира Филипова. С тях беше и говорителката му Сийка Милева. Главният прокурор обясни, че е дошъл от уважение към парламента, макар че е бил поканен вчера. 

„Радвам се, че съм поканен от Народното събрание, въпреки че уважението между институциите означава да бъде даден един разумен срок да се явиш, когато си поканен. Направих всичко възможно да се явя, защото бях доста далече от София. Съществуваше реална възможност да не стигна, но направих всичко възможно. Очаквам, че това уважение, което изпитва прокуратурата, е взаимно от изпълнителната към съдебната власт“, каза Гешев, който от вчера е в отпуск.

Парламентарната комисия няма право да ме кани на изслушване

Главният прокурор заяви, че ще внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на чл. 24 от правилника на Народното събрание, по силата на който той бе извикан в парламента.

„По отношение на съдебната власт не е допустим съдебният контрол. Това е така, защото нееднократно конституционните съдии са посочили, че това променя баланса на държавата и в частност принципа на разделение на властите. Но за добро или за лошо в днешния правник съществува член 24. Макар и според мен той да противоречи на Конституцията, правилникът има силата на закон", заяви главният прокурор, цитиран от bTV.

Иван Гешев изрази надежда за нормален диалог в правната комисия в съответствие с принципа на разделение на властите.

Морално остарели закони се борят с престъпността

„Има съществени проблеми, които касаят българското общество, касаещи престъпността. Те могат да бъдат решение само и единствено с взаимодействие и съответни законови промени", каза Гешев.

По думите му с морално остарели закони трябва да се решава борбата с престъпността, а Наказателният кодекс е от 1968 г.

Това е в полето на Народното събрание. Българската прокуратура изпълнява законите, а не ги създава. Докато парламентът не изпълни задълженията си, а именно да го приведе към нормалните обществени отношения, сме длъжни да прилагаме закона такъв, какъвто са приели депутатите“, заяви той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама