Митов върна мандата, Радев благодари за улеснението

10:13, 20 авг 21 / Политика 25 4279 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ спази заканата си и веднага върна втория мандат за съставяне на правителство. Втората политическа сила в парламента представи проектокабинет начело с Даниел Митов, но отказа да прави опити да търси подкрепа за него.

ГЕРБ демонстрира потенциал – представи кабинет, но връща мандата

Вместо това Митов веднага върна папката на държавния глава Румен Радев. „Както беше заявила нашата парламентарна група, не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран и ще трябва да ви предоставя писменото ни становище, че предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран и да продължи нататък конституционната процедура“, заяви Даниел Митов.

Президентът от своя страна благодари на партията за улеснението.

Има три варианта и всички са лоши

След края на срещата при президента от ГЕРБ посочиха, че пред страната има три варианта, но всички до един са лоши.

„Първият е да бъде създадено правителство с третия мандат. Добре е България да има титулярно правителство, но то ще бъде слабо, без ясна отговорност и без стабилна парламентарна подкрепа. Избори две в едно също е лош вариант. Освен това се боя, че ще изчерпим търпението на хората. Парламентарни и президентски избори с отстояние на няколко седмици също не е добър вариант“, заяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Даниел Митов отново подчерта, че без разговори с ГЕРБ не може да се върви напред.

 

Скоро се очаква да стане ясна и кандидатурата на партията за президент.

Предстои трето завъртане на политическата рулетка

Така процедурата за съставяне на правителство формално премина през втората стъпка и предстои третото завъртане на политическата рулетка. Държавният глава трябва сам да прецени на коя от останалите формации в паралмента - БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, да даде третата и последна възможност да сформира кабинет. Президентът трябва да в

Въпреки големия на пръв поглед избор, шансовете за съставяне на редовно правителство не изглеждат големи, след като първите две партии се обявиха в опозиция. „Има такъв народ“ - защото не получи желаната подкрепа, а ГЕРБ  - защото всички партии се обявиха против дългогодишния ѝ модел на управление.

С изолацията на ДПС от разговорите, Радев реално може да избира между БСП и партиите на протеста. Левицата вече обяви, че ако мандатът отиде при нея, ще предложи служебният кабинет (вероятно с някои промени) да стане редовен. Протестните партии призоваха да се направи опит да се излъчи правителство с третия мандат, но хората на Слави Трифонов не подкрепят този вариант.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама