Колко „сериозна“ е заплатата на Гешев, за да може си позволи частна охрана?

15:00, 20 авг 21 / Политика 25 8573 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Държавата ми плаща сериозна заплата, ще си наема частна фирма“. Така реагира главният прокурор Иван Гешев на намеренията на „Има такъв народ“ да свалят държавната му охрана.

„Ако искате свалете охраната ми. Мен не ме е страх“, добави обвинител № 1 и посочи, че ако се стигне до това е възможно да стане първият главен прокурор в ЕС, който няма да бъде охраняван.

Свалянето на охраната на Гешев

От партията на Слави Трифонов готвят законодателни промени, които де факто ще дадат възможност на Гешев да ползва коли на НСО, но не и пълна охрана.

В момента главният прокурор ползва възможност за охрана по три закона – Закона за МВР, Закона за защита на лицата и Закона на НСО.

„Има такъв народ“ обаче атакува и трите варианта. Те предлагат да отпадне тази възможност по първите два закона, а с промени в третия да остане само правото да използва специализиран транспорт на НСО. В случай на застрашеност обаче може да се постави лична охрана.

Не на последно място хората на Слави настояват Бюрото по защита към главния прокурор да бъде взето от контрола на Гешев и да се върне обратно под шапката на правосъдното министерство.

Така „Има такъв народ“ стана третата политическа формация, която поиска закриване на Бюрото по защита към главния прокурор, след „Демократична България“ и „Изправи се Бг! Ние идваме!“.

Личната армия на Гешев

Именно на Бюрото за защита Гешев е поверил личната си охрана през последната година, след като през април 2020 г. се отказа от охраната на НСО.

Бюрото е под контрола на главния прокурор от 2013 г. и оттогава звеното постепенно се оборудва с коли, оръжия и сгради. Миналата година Гешев поиска по-високи заплати за служителите в него…и ги получи. Основната цел на звеното е да пази свидетели, но негови служители участваха в някои от знаковите акции на прокуратурата миналата година – ареста на бившия зам.-министър Красимир Живков и влизането в президентството.

Според доклада на Бюрото по защита за 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г., звеното се е грижело за охраната на 16 защитени свидетели и трима магистрати, сред които самият Гешев. Дейността му е струвала на държавата 10 млн. лв.

Наем, който никой друг държавен служител не плаща

И като сме на тема разходи, Гешев обяви, че плаща пазарен наем за  държавното жилище, в което живее - наем, който не плаща никой български държавен служител.

През юни радио „Свободна Европа“ съобщи, като се позовава на отговори на институциите, че ремонти за над 300 000 лв. са били направени с държавни пари в обект от комплекс „Бояна“, преди главният прокурор Иван Гешев да заживее там под наем.

Според договора за наем главният прокурор плаща по 100 лв. на ден. Гешев обаче твърди, че Министерският съвет е показал само един договор, а имало два. Затова сумата следвало да се умножи по две.

„Аз към момента съм изплатил с този наем почти всичко, което е подобрения вътре. И всичко ще остане за българската държава“, заяви главният прокурор.

Основната заплата на главния прокурор по груби изчисления е около 7000 лв., без да броим допълнителни възнаграждения и възможностите за бонуси. Дали обаче е достатъчна да поеме частна охрана и подобен наем?  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама