Коронавирусът у нас: 1368 нови случаи

09:07, 21 авг 21 25 4723 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

1368 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 26 727 теста, което означава, че положителните проби са малко над 5%.

През последните 24 часа са починали 21 души с COVID-19. Като излекувани са отчетени 410. В болница се лекуват 2313 пациенти, от които 193 – в интензивни отделения.

През вчерашния ден са псотавени 11 774 дози ваксини, с които общият бро достига 2 212 854 дози.

Кацаров: Не налагаме ограничения, а стимули

Пикът на четвъртата вълна ще бъде между 10 и 20 октомври

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова, цитирана от БГНЕС. Според нея пикът ѝ ще бъде между 10 и 20 октомври – или малко след старта на учебната година.

Страната ни върви с около месец назад в сравнение с повечето европейски държави. Проф. Аргирова посочи, че признаците, с които започва заболяването, са гърлобол и хрема, в по-редки случаи и висока температура. „Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко. Отделно от това този вариант на вируса заразява много по-лесно. Това се дължи на факта, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и затова се говори непрекъснато за маските“, каза още тя и добави, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама