България е готова да приеме до 70 афганистанци

10:09, 21 авг 21 / Политика 25 4495 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България е готова да приеме до 70 афганистанци на своя територия. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев вчера по време на кризисна видеоконференция на външните министри на НАТО, посветена на ситуацията в Афганистан. Той подчерта необходимостта от обстойна равносметка на развитията в Афганистан и възможните последствия за сигурността, сред които нарастване на терористичната заплаха и нелегална миграция.

Българският министър изрази благодарността си към съюзниците, осигуряващи в тази сложна ситуация безпрепятствено функциониране на летището в Кабул и гарантиращи безпрепятственото напускане на Афганистан от гражданите на съюзнически и партньорски държави както и на афганистанци, сътрудничели на международните сили.

Към момента общо 20 български граждани са напуснали Кабул. Четиримата български граждани, които през последните дни очакваха евакуация от Кабул, са излетели благополучно. МВнР е в контакт и с други двама наши сънародници, които успяха да напуснат страната и са извън опасност. „Поддържаме непрекъсната връзка и с международните ни партньори, като имаме готовност за допълнително оказване на помощ при необходимост“, се казва в съобщението на МВнР.

Турция няма да се превърне в европейско депо за бежанци от Афганистан

Столтенберг: Обстановката остава трудна и непредсказуема

Приоритетът на НАТО е извеждане на хора от Кабул и поддържане на работата на летището“, каза генералният секретар Йенс Столтенберг, след кризисното заседание за обсъждане на ситуацията в Афганистан, предаде „Ройтерс“. „Обстановката остава трудна и непредсказуема“, посочи той. „Главното предизвикателство, пред което сме изправени, е да гарантираме, че хората могат да стигнат до летището на Кабул и да влязат в него“.

Според служител на НАТО над 18 000 човека са изведени от Кабул по въздух, откакто талибаните превзеха града. Хиляди хора, които искат да избягат от Афганистан, обаче продължават да се трупат около летището.

Някои съюзници са поискали удължаване на срока за евакуация от Афганистан, за да може повече от хората да бъдат изведени от там. По данни на американците срокът приключва на 31-ви август, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той припомни, че фокусът на организацията е да изтегли работилите в страната представители на Алианса, но също и афганистанци, които са му подпомагали.

Талибаните въведоха комендантски час в Кабул

Столтенберг заяви, че има достатъчно самолети. „Голямото предизвикателство е да качим хората на тези самолети. Ограничаващият фактор не е тяхната липса, това да докараме хората до летището, където документите им да бъдат обработени и след това да ги качим на тях“. Столтенберг уточни, че броят на работилите за НАТО в Афганистан е намален от 800 на по-малко от 500, като от тях под 200 са афганистанци.

Очакваме талибаните да спазват обещанията си, страната да не се превърне отново в рай за международния тероризъм, както и да зачитат правата на всички граждани, в т.ч. жени и деца", отново подчерта Столтенберг. Той благодари на Турция, САЩ и Великобритания за усилията им да установят сигурност на летището в Кабул. Той отново призова талибаните да позволят безопасно преминаване на всички чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат Афганистан, „Медияпул“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама