Топ 5 новини от седмицата

11:00, 22 авг 21 25 4058 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. Млад мъж ремонтира недействаща гара на родопската теснолинейка

Българин ремонтира недействаща гара на родопската теснолинейка. Историята разказаха от Европейската комисия в България. Мъжът се казва Кристиян и превръща гара Цепина по линията на родопската теснолинейка в Дом-музей на теснолинейката. 2021 е Европейската година на железопътния транспорт.

2. Остра размяна на реплики между Радев и Карадайъ

Остра размяна на реплики между председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и президента Румен Радев по време на консултациите при държавния глава. Поводът бе напускането на лидера на ДПС на заседанието на КСНС преди два дни. Карадайъ си тръгнал, защото не е получил отговор за гражданството на служебния икономически министър Кирил Петков. „Веднага попитах Кирил Петков: Коя е вашата родина майка - България или Канада, и получих отговор: България. Вие ще ми кажете ли коя е родината майка за вас“, попита Радев.„Моята родина е България и 51 години, които имам, са доказателство за това но и прапрародината ни на базата исторически факти може да се окаже обща“, отговори му председателят на ДПС. 

3. Що за хора са талибаните?

След като не само правителствените сили, но и САЩ и НАТО се изтеглиха безславно от Афганистан, талибаните се почувстваха като големите победители. И започнаха да се държат точно като такива. Хиляди афганистанци обаче тръгнаха да бягат от тях към Европа, въпреки обещанията за мир. „Бягаме от страх“, коментираха местни пред световните медии. До тези няколко изречения се свежда информацията, която достига до обикновения европеец относно ситуацията в централноазиатската държава, известна с прозвището Гробницата на империите. За да се разбере наистина какво се случва в Афганистан, трябва да се разгледат по-обстойно въпросите кои са талибаните, какво помни историята за тях и кой допусна отново да влязат „на бял кон“ в Кабул.

4. Ути Бъчваров: Дива свинщина

Ути Бъчваров в отворено писмо изрази възмущението си от видяното на родното Черноморие. „Дива свинщина! Да, точно това видях на 15 август, на Успение Богородично, на великия български див плаж - перлата на Северното Черноморие между Крапец и Дуранкулак. Там, където от хилядолетия птиците намират място да снесат, да излюпят своите малки и да летят по белия свят. Там, където Дуранкулашкото езеро граничи с морето само с тънка пясъчна коса“, започва разказа си Ути и описва как изглежда един мегаполис от диво къмпингуващи.

5. Хиляди дъновисти посрещат Божествената нова година

Хиляди последователи на Петър Дънов от страната и чужбина се събраха в района на Седемте рилски езера, за да посрещнат Божествената Слънчева нова година. Всяка година на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил, последователи на учителя Петър Дънов се събират край платото на езерото Бъбрека. Облечени в бяло, дъновистите посрещат Божествената нова година с магичния танц Паневритмия. Той включва 28 последователни упражнения и се изпълнява под звуците на космическа музика, писана от учителя Дънов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама