Пожарът в Югово: Доброволци с остра критика към държавата

17:03, 22 авг 21 25 4776 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пожарът край Югово продължава десети ден. Ново огнище е пламнало този следобед над кв. „Нареченски бани“ в селото, но няма опасност за населението.

Масово недоволство обаче пламна сред доброволците, които вече втора седмица самоотвержено гасят гората до село Югово в Община Лъки. Хората недоволстват, че са оставени абсолютно сами да се борят с огнената стихия в гората над селото, като така изгарят вековни дървета, уникални за региона билки и растителност, както и множество животински видове.

„Пожарът, ако мога така да го нарека, защото си беше основно тлеещо огнище, основно пушеше (тлееше) и ниско гореше тревите и сухи клони, просто беше оставен да си обгражда гората и да се разраства. Говорих с пожарникари с нисък ранг и ми казаха, че в подобни ситуации дървената мафия се намесва, за да може да се остави да обгори гората и после дървения материал да се вземе без пари“, каза пред БГНЕС Васил Ганев, който вече 12-ти ден се включва доброволно в гасенето.

Бедствие в Родопите: Пожарът над Югово се разгоря с нова сила

Целият масив тук е изгорял, не повече от 10% може да бъде спасен“, посочи пенсионираният пилот на хеликоптер Здравко Илчев. Той вече 7-ми ден се бори с огъня и е разочарован от липсата на всякаква помощ.

До понеделник основният пожар е бил в западния край на масива над Югово, а източният е бил под контрол. В понеделник през целия ден хеликоптер нямаше, но пожарът пламна изведнъж и всички пожарникари с техника се евакуираха, разказва Илчев. Заради необходимото разрешително, хеликоптерът е дошъл късно - едва по обед във вторник, вместо в понеделник рано сутринта. Престъпление е в такава извънредна ситуация да се получават такива недоразумения и да се чака ден и половина за този документ. За една нощ огъня изпепели източния край точно поради липсата на хеликоптер, който трябваше да потиска стихията от западната страна, възмущава се доброволецът.

„Моето мнение - като човек с 38 години стаж, и повече от 13 хиляди летателни часа с хеликоптер, е че ефективността на хеликоптера е много ниска. Хвърляше върху нас вода, но долу падат само капчици, които нямат никаква ефективност върху пожара“, категоричен е пилотът.

„Системата е тотално сбъркана. Нека се почерпи от световния опит - като дрънне камбаната, на четвъртата минута трябва да си във въздуха. Тук хеликоптер е идвал най-рано в 8.40 ч. Няма смисъл да идват политици и да си правят пиар - трябва да се направи реална оценка на ефективността на системата и на самите хеликоптери“, допълва Илчев.

„Във втория ден, в който дойде хеликоптер тук да гаси, пилотът направи снимки и видеоклип на огъня. Той беше достатъчно малък, за да може да се изгаси за 2-3 часа. Задължително трябва да се разследва защо в понеделник и вторник нямаше хеликоптер, който да гаси - това е престъпление“, завърши пилотът.

Доброволците в селото питат и защо в България, която е около 70% само планини, няма специализирана техника за гасене на пожари на подобни терени. „Единият ни хеликоптер, с който заблуждават гражданите, че нещо се случва, „полива“ огнището с 1,8 кубика вода и докато отиде да презареди вода, предишната се е изпарила. Един вид отбиване на номера", възмущават се доброволците и се молят за дъжд - стара, многовековна техника за гасене на пожари, която в технологичния 21-ви век вече трябваше да е отживелица.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама