Получилите третия мандат ще се бавят, „колкото си искат“

09:13, 23 авг 21 / Политика 25 4445 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След като при първите два опита за съставяне на правителство Конституцията задава 7-дневни срокове, няма причина при третия опит да се дава безсрочен мандат за формиране на правителство. Това каза в интервю за БНР конституционалистът проф. Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционно-правни науки в СУ и бивш конституционен съдия.

Киров прогнозира, че при връчването на третия мандат получилите го „ще се бавят, колкото си искат“, тъй като ще се позоват на решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 година. Това по думите на конституционалиста може да ни вкара в още по-дълбоки дебри на политическата криза.

Радев връчва третия мандат следващата седмица

Ако парламентът не изпълни своите конституционни задължения да определи дата за провеждането на президентските избори, тогава вече ще настъпи конституционна криза. Сега сме още във фазата на политическата криза”, подчерта проф. Пламен Киров.

21 ноември е най-късната дата за провеждането на втория тур на президентските избори, уточни той.

Вероятност за избори 2 в 1 има, друг е въпросът политическите сили и президентът как калкулират дали това е в техен интерес, коментира проф. Киров. По думите му вероятността за такива избори става все по-голяма.

Няма конституционен проблем, има практически проблем, но логиката е, че не би следвало да се смесват парламентарни и президентски избори. Не би било редно да бъдат изборите 2 в 1”, смята той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама