Лидерът на ИТН вкара парламента в безизходица

13:17, 23 авг 21 / Политика 25 4259 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов и допълни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционнаТой подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, те губят мощ и управляемост.

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на Има такъв народ" Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи”.

Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта - като отговорност - е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов", коментира бившият премиер.

Шансовете за правителство са големи, ако ИТН участва в преговорите

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации. По думите му този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт:

Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ - да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето - да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия”, посочи Костов.

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет: Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата”.

Радев връчва третия мандат следващата седмица

Като шанс да се излезе от обстоятелствата, Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година:

Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство”. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама