Гешев атакува пред КС правото на депутатите да го викат

16:06, 23 авг 21 / Политика 25 3991 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор атакува пред Конституционния съд възможността на Народното събрание да го вика  най-малко веднъж на три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси.

Според Иван Гешев това приравнява орган на съдебната власт на структура под пряк парламентарен контрол, което е „недопустимо нарушаване на баланса между властите“ и „противозаконно навлизане“ на законодателната власт в чужди правомощия.

Обвинител №1 обръща внимание, че изискването за изслушване е въведено единствено спрямо неговата фигура, но не важи за останалите „големи“ в съдебната система - шефовете на ВКС и ВАС. Това „поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата“.

„Не смейте да ме викате повече“ – това ни каза Иван Гешев

Иван Гешев сезира Конституционния съд броени дни, след като бе призован в парламента именно по този ред, за да даде информация за полицейското насилие по време на антирпавителствените протести миналата година. Още тогава главният прокурор обяви, че тази част от правилника на парламента противоречи на основния закон и ще го атакува.

Въпреки пуснатата си молба за отпуск главният прокурор миналата седмица се яви пред депутатите от „уважение към депутатите“, но на практика не даде никаква конкретна информация около разследването на полицейското насилие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама