Шефът на БНБ: Банки, неспазващи санкциите „Магнитски“, също може да влязат в списъка

14:11, 24 авг 21 / Политика 25 4130 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Всяка една българска банка, която не прилага разпоредбите по глобалния акт „Магнитски” може да бъде включена в санкционния режим. Това е причината за превантивните действия, които се прилагат от банковата система у нас. Това посочи Димитър Радев, шеф на Българската народна банка (БНБ), пред временната парламентарната комисия по казуса. 

Той даде конкретен пример с латвийска банка, която е включена на 13 юли в списъка „Магнитски” за това, че не прилага санкции по него, свързани със Северна Корея. „Нещата се развиха много бързо и само след 10 дни банката бе обявена в несъстоятелност”, каза Радев.

По думите му БНБ и търговските банки са били добре подготвени са санкциите по закона „Магнитски”, защото текстове във вътрешните им правила предвиждат при налагане на санкции от Министерство на финансите на САЩ у нас, те да се прилагат у нас.

Комисия ще разследва действията на държавата по „Магнитски“

От изслушването на Димитър Радев стана ясно, че размерът на кредитите на засегнатите лица за общо 11.2 млн. лв. са незначителни на фона на общото портфолио на банките и кредити в цялата система за 65 млрд. лв. кредити. „Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите няма материален проблем свързан със списъка „Магнитски“. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите, може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система“, посочи Радев.

„Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат - забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки", каза още Радев.

От думите на Радев стана ясно, че БНБ е дала указания на търговските банки да прилагат мерките по Закона за мерките срещу изпиране на пари, защото в момента няма правна регламентация как да бъдат прилагани санкциите по акта „Магнитски“. Освен това бъдещата нормативната рамка трябвало да се приеме на ниво ЕС. По отношение на контрола на БНБ над търговските банки Радев посочи, че търговските банките предоставят регулярно оперативна информация и то не във връзка със списъка „Магнитски“. Централната банка имала и подписан меморандум с ДАНС от преди 6 години, с който оперативно двете институции съгласуват своята дейност.

При всяко едно съмнение търговските банки трябва да информират ДАНС“, каза още Радев, цитиран от „Медияпул“.

Припомняме, че на 2 юни американското министерство на финансите обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради участие в корупция. Първо, НАП публикува списъка, който, който вече бе обявен от Министерството на финансите на САЩ с 64-те фирми на Божков и Пеевски. По-късно той бе разширен от българското правителство.

На изслушване пред временната комисия е и министърът на правосъдието. Янаки Стоилов трябва да обсъди с членовете на комисията необходимите законодателни промени за ограничаване на негативите върху българската финансова и икономическа система.

Преди седмица служебният министър на финансите Асен Василев предупреди, че има вероятност да има допълнителни санкции по закона „Магнитски“, тоест още лица, включени в списъка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Златко 11:32, 25 авг 21

Доколкото си спомням Васил Божков беше теглил милиони на каса от УниКредит Булбанк! И твърдеше, че тези милиони ги е предал на Владката Горанов!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама