Гешев: От ликвидирането на Бюрото би спечелила само мафията

18:36, 25 авг 21 25 4904 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правната комисия не прие доклада на Гешев за дейността на Бюрото по защита. Дискусията продължи близо 3 часа, като на финала Гешев отново призова депутатите да не го канят в последния момент.

"Не съм изненадан", беше неговият коментар след гласуването. Как са гласували депутатите не стана ясно, тъй като председателят на комисията Андрей Михайлов не обяви резултатите, предаде „24 часа“.

Гешев на няколко пъти обясни, че преминаването на бюрото към министерството на правосъдието ще доведе до трагичен резултат. Той подчерта, че вероятно ще бъдат променени заплатите, ще има реваншизъм, ще бъдат сменени и шефовете на бюрото.

Имаме дарбата да унищожаваме работещи структури

В България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури, а после се чудим защо не се получават нещата. Това заяви пред медиите в парламента главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси.

„Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността, проблеми със защитени свидетели, проблеми с прокурори и следователи, и цената ще бъде платена от българското общество”, посочи Гешев. 

Гешев атакува пред КС правото на депутатите да го викат

Днес депутатите разгледаха доклада му за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Предложението на депутатите е Бюрото за защита да премине под ръководството на Министерство на правосъдието.

Според главния прокурор от ликвидирането на бюрото би спечелила само мафията. „Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, включително укриващи се в чужбина”, каза той и назова името на бизнесмена Васил Божков. Според обвинител номер едно няма да се охраняват качествено защитени прокурори и следователи, пише БГНЕС.

Офицер от НСО отива на съд за убийството на Станка Марангозова

„Нямат нужда да им носят чантите, а от защита“

Българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите. Имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го осигури е Бюрото по защита на свидетели“, каза Гешев по време на изслушване в правната комисия.

Главният прокурор посочи, че се е отказал от охраната си от НСО при наличие на по-добрата възможност, а именно - Бюрото за защита на свидетели. „Видяхте случая, при който участник в поръчково убийство е подполковник от НСО, който участва в охраната на различни масови мероприятия. Прецених, че не искам да ме охраняват от НСО при една по-добра опция. Аз също като българските магистрати мога да си нося сам чантите“, каза Гешев, цитиран от bTV.

Той допълни, че през последните 10-15 години НСО се е превърнало в „служба за обслужване“, което се дължи на разделяне на колективната служба под различни политически влияния и лобита. По думите на Гешев Бюрото за защита на свидетели изпълнява широкоспектърна дейност. „Това е една ефикасна, ефективна и рационално използваща финансирането си служба“, категоричен е Гешев. За 2020 г. бюджетът на Бюрото е малко над 7 млн. лв.

„Всичко, което е законно, е морално“

 

„Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото по защита във ваша лична преторианската гвардия и нахлувайки в президенството. Оценката беше дадена миналата година, когато шест месеца хората протестираха по площадите, искайки оставката ви точно заради това действие“, заяви Тошко Йорданов от ИТН, цитиран от bTV. 

Той обвини главният прокурор, че прилага закона избирателно и не е разследвал кюлчетата от спалнята на премиера и Мата Хари. Според Йорданов думите на Гешев нямали морална стойност, на което обвинител №1 отговори с думите „Всичко, което е законно, е морално“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама