Гешев и Кацаров се захапаха за свършеното срещу COVID-19

10:30, 26 авг 21 / Политика 25 5282 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Очаквано след отпускарския сезон, четвъртата вълна от COVID-19 вече настъпва все по осезаемо у нас. А с нея отново работата на отговорните власти изпъкна на фокус за обществото и дори засенчи сложната политическа ситуация в парламента. 

Изненадващо обаче вчера в работата на здравното министерство реши да се намеси не кой и да е, а Върховната административна прокуратура (ВАП). Чрез съобщение, разпространено до медиите и адресирано до ресорното министерство, държавното обвинение поиска информация и обяснения от служебния здравен министър за предприетите му действия в настъпващата нова вълна на вируса. Прокуратурата попита за плана за  ваксинацията, мерките и техния контрол, необходимите лекарства, както и работата по информационната кампания. Прокурорите изискват информация от здравните власти и дали са отправили запитване до ЕМА, относно поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса, както и дали са извършени и други действия в тази насока. Те питат и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

Намесата си в работата на здравните власти от ВАП аргументират със Закона за съдебната власт, значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от коронавирус и постъпили „множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера“. 

Пълния текст от съобщението на Върховната административна прокуратура може да видите ТУК.

Коронавирусът у нас: Близо 94% от новите случаи са на неваксинирани

Здравното министерство също се заяде с държавното обвинение

В същия остър и заядлив тон, здравното министерство отговори подробно на питанията на държавното обвинение, като даде и идеи как и те да се включат в борбата срещу COVID-19. Министър Стойчо Кацаров също се обърна към главния прокурор Иван Гешев с питане относно действията на прокуратурата по отношение на сигналите за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и „други нарушения, носещи белези на престъпления“.

Прилагането на трета доза ваксини

Относно питанията за прилагането на трета доза ваксини, министър Кацаров посочи, че „лекарствените продукти в страната според действащото законодателство се прилагат съгласно показанията и в дози, посочени в кратката характеристика на продукта, която се регистрира от регулаторните органи – ЕМА за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България“. Той подчертава, че Министерството на здравеопазването няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат. По думите му в кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу вируса не се предвижда прилагане на „бустерна“ доза. Въпреки това, министърът отбелязва, че от ведомството имат готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в Кратката характеристика на продуктите.

Информационната кампания за ваксинирането

А относно питането за проведената от здравното министерство информационна кампания, която да засили темпа на ваксинация, министър Кацаров изрежда в 37 точки предприетите инициативи от негова страна. Сред тях са клипове, банери, брошури, интервюта, публикации и др. Интересен начин, който изтъква министъра е и това, че футболният отбор ЦСКА излязъл с тениски с призив „Ваксината спасява!“, както и мотообиколка по централните улици, с цел „с шума на мотори хората да се събудят за добрата идея“. Щяло да има и рок фестивала в село Миндя, където популярни лица ще отправят призив хората да се ваксинират.

По думите ми за въпросната кампания в бюджета на ресорното ведомство за тази година са предвидени малко над 10 000 лева.

Мерките и техния контрол

На въпросът за мерките и упражнения контрол за тяхното спазване, министър Кацаров отбелязва, че само за последната седмица от 16 до 22 август в страната са извършени 3 389 проверки на обекти с обществено предназначение. 

Извън въпросите, здравният министър посочва в аванс, че на Интернет страницата на ведомството е публикуван и изготвен от НЦОЗА Анализ на причините за извънредната смъртност, която регистрираме у нас от началото на пандемията до сега.

Ресорният министър подчертава и че би предпочел кореспонденцията между двете институции да не се води чрез медиите, но нямал против, ако те предпочитат тази форма. „Тя ми позволява освен Вас, отново да запозная обществото с действията на министерството на здравеопазването“, пише той.

Здравният министър обяснява и че Националният оперативен план не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите. По думите му това е „план, създаден за да даде предвидимост, последователност, логика и условия за подобрена организация на борбата със епидемията от SARS-CoV-2“. Кацаров подчертава и че действащите към момента противоепидемични мерки са съобразени с мненията на експертите и са публикувани на Интернет страницата на ведомството.

Стойчо Кацаров изтъква също така, че текста от ЗСВ, на който се позовава прокуратурата, за да му иска документи, не ѝ дава това право. Той дава примери с няколко решения на Конституционния съд на България. „Поради голямата ми заетост, свързана с настъпващата пандемична вълна, нямам време да влизам в правен спор“, подчертава накрая той. 

Пълния текст на съобщението на Министерството на здравеопазването може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама